Puur toeval. Ik luisterde naar een clip en nadat deze afgelopen was, kwam er een onbekende band aan bod: Carrera & Shaver Girl. De eerste tonen klonken niet onaardig, maar toen zetten de gitaren in en kreeg ik de puurste Rock & Roll in hele lange tijd te horen. Mijn enthousiasme om een blog over deze band en dit lied te schrijven kreeg een dompertje, omdat ik vrijwel nop op het web kon vinden. Ja, een Amerikaanse band, maar ik had het vreemde idee dat die niet in de Nederlandse taal zouden zingen. Tijd voor drastische maatregelen, want als ik een idee heb zit het niet mijn kont.

Afijn, om een lang verhaal kort te houden kwam ik bij de The Shavers uit. Wie? Een Nederlandstalig, basloos trio uit West-Friesland dat rockabilly en surfmuziek speelt met een vette knipoog naar punk. Nooit van gehoord? Op YouTube vind je prachtige liedjes van ze, maar helaas zijn vele opnamen van inferieure kwaliteit. De immense Johannes de Boom alias ‘Tattoo Man’ zong nummers als Halvarine, Alcohol, Kussen  en Tongzoenen (Lekker Bekken), ondersteund door de riffs van Cock de Jong en strak drumwerk van diens broer Theo. In ’96 opgericht, tijdelijk gestopt in 2006, maar vanaf 2009 tot het overlijden van Cock in 2011 een zeer actieve band. Hun nalatenschap is 6 CD’s, waarvan één live: Boom Boom Shave The Room met een hilarische hoes. Pure rok en rol.

 

Shavers - Boom Boom

Ze hadden een vaste schare fans, en één van hen, Marcella van den Brink (alias Shaver Girl), had een gedicht geschreven over het ware gevoel van rock & roll. Elk couplet is een eerbetoon aan één der bandleden. Toen ze hoorde dat de band in 2006 zou stoppen vanwege enkele zware operaties van Johannes, zocht ze een band die volgens haar het beste zou passen bij deze ode aan The Shavers. Het werd de Utrechtse (punk)band Carrera; op 14 september 2006 traden zij in Dronten als voorprogramma van The Shavers op, en presenteerden samen met Marcella als zangeres het lied aan hen.

Een man van het ruige leven,
Shaver, ruig en lekker zwoel
kan me keer op keer doen zweven
met een rock & roll gevoel

Jammer dat dit éénmalig was. Wat een fan-tas-tisch nummer!!!

Lekker weg in eigen land. Ondergewaardeerde Liedjes trekt het in juli en augustus iets breder, want we zoeken naar onbekende pareltjes in de Nederlandse taal. Niet in een battle, maar door zonovergoten individuele verhaaltjes. We willen bewijzen (zien) dat er wel degelijk goede rock, gevoelige ballads en muziek van internationale klasse in onze prachtige taal geschreven kan worden.

Volg de Hollandse Zomer ook op Spotify:

De volgende liedjes staan helaas niet op Spotify:
Splitsing – Wind En Zeilen
R.K. Veulpoepers B.V. – Den Egelantier

Dierenpark – Poppiedool
The Clungels – Dat Had Ik Nog Nooit Gedaan
Robert Long – Na Zijn Dood
Toontje Lager – Contactrock
Koot & Bie – Dat Is De Blues

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.