In de Hollandse zomer zijn al heel wat fijne Nederlandstalige liedjes uitgelicht. Mijn keuze gaat over een liedje van R.K. Veulpoepers B.V. De Veulpoepers is een folkband uit Hilvarenbeek – en later Tilburg – die eind jaren ’70 en begin jaren ’80 platen uitbracht. Hun eerste album heet: Diarree, waarop op de albumhoes een paar achterwerken van varkens geportretteerd staan. Deze mag in deze Hollandse Zomer niet ontbreken!

Eén van de liedjes op de plaat is Den Egelantier (1978). Een pakkend folkliedje met een tragisch maar tegelijkertijd humoristisch verhaal. En het wordt met veel overtuiging gebracht, wat het bijna onweerstaanbaar maakt.

Het liedje start met een orgeltje waarna een saxofoon er meteen een soort solo aan toevoegt die een heerlijke sfeer geeft. Vervolgens blaast hij de melodie van het eerste couplet in en worden ook de folk instrumenten toegevoegd:

Komt mensen luistert allen hier
Ik zing u ‘t lied van den Egelantier
Den Egelantier was een toffe kroeg
D’r was dan ook nooit drank genoeg

Ja, d’r was nog nooit beter bier
Dan in ‘t cafe den Egelantier
Ja, d’r was nog nooit beter bier
Dan in ‘t cafe den Egelantier

Zo trekt het verhaal langzaam aan je voorbij waarbij in het laatste couplet de moraal van het verhaal volgt, die verklap ik niet: luister en huiver zelf maar…

Nb. Zanger Zjef Naaijkens bracht eind oktober 2009 een boek uit met zijn herinneringen getiteld ‘Zout bier in Den Egelantier – De legende van de R.K. Veulpoepers B.V.’.

Lekker weg in eigen land. Ondergewaardeerde Liedjes trekt het in juli en augustus iets breder, want we zoeken naar onbekende pareltjes in de Nederlandse taal. Niet in een battle, maar door zonovergoten individuele verhaaltjes. We willen bewijzen (zien) dat er wel degelijk goede rock, gevoelige ballads en muziek van internationale klasse in onze prachtige taal geschreven kan worden.

Volg de Hollandse Zomer ook op Spotify:

De volgende liedjes staan helaas niet op Spotify:
Splitsing – Wind En Zeilen
Carrera & Shaver Girl – Het Rock & Roll Gevoel
Dierenpark – Poppiedool
The Clungels – Dat Had Ik Nog Nooit Gedaan
Robert Long – Na Zijn Dood
Toontje Lager – Contactrock
Koot & Bie – Dat Is De Blues

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.