Er zijn enkele plaatsen in Nederland die de naam hebben in enige mate snobistisch te zijn: Bloemendaal, Wassenaar en Blaricum. Er zijn er nog wel meer, maar deze namen zijn wellicht het bekendst. Voor ik verder ga wil ik – om verwarring te voorkomen – met klem stellen dat de Snob 2000 geen affiniteit of betrekkingen heeft met de Quote 500.

Wassenaar kent feitelijk twee delen; het noordelijke deel voor het gewone volk (waar men wassen naar vindt) en het zuidelijke Wassenaer. Hier tref je een mix van oud en nieuw geld. De oude garde woont daar al sinds mensenheugenis, praat geaffecteerd (maar uitstekend ABN) en houdt haar strubbelingen beperkt tot de intimi. Het nieuwe geld daarentegen wil zo graag aantonen dat ze meer dan een duppie waard zijn. Ze hebben een taaltje aangeleerd dat klinkt alsof er permanent een hete aardappel in de mond opgesloten zit. Het is wellicht ook diezelfde aardappel die hen laat struikelen over moeilijke woorden of het volledig verkeerde gebruik hiervan. Publiekelijk leggen ze graag de nadruk op het feit dat ze zo gewoon gebleven zijn, terwijl ze de auto op de stoep parkeren en de doorgang voor de ouderen en mindervaliden blokkeren of luid brallend op een terras een vorkje prikken.

Natuurlijk moet er gegolfd worden om het netwerk in stand te houden. Er zijn er drie en terwijl de heren afslaan, dan wel zich laven aan de 19de hole of deelnemen aan het populaire avondspel billen-knijpen-in-het-donker komen Ross & Iba bij de thuiszittende verveelde vrouwen langs. De twee zijn graag geziene gasten, want hun megahit (13 weken #1) in Suriname (1993) impliceerde dat zij wel van wanten wisten: Boom Boom.

Na 1996 wordt het ineens allemaal anders. Het is abrupt afgelopen met de escapades van de heren, want nu hun werkwijze bekend is geworden middels de autobiografische hit krijgen de Wassenaerse dames een contactverbod opgelegd en worden de huisregels aangescherpt. De Porsche cabriolet en de Jaguar gaan achter slot en grendel in de garage en de kaviaar wordt beperkt tot éénmaal per week.

Ross & Iba worden gedwongen een andere beroepskeuze te maken, mede doordat met de opvolgers van hun hit, namelijk Je Weet Wel en Ding Ding Ding, de bijbedoelingen er wel erg dik op liggen.

Het leven is lijden.

Lekker weg in eigen land. Ondergewaardeerde Liedjes trekt het in juli en augustus iets breder, want we zoeken naar onbekende pareltjes in de Nederlandse taal. Niet in een battle, maar door zonovergoten individuele verhaaltjes. We willen bewijzen (zien) dat er wel degelijk goede rock, gevoelige ballads en muziek van internationale klasse in onze prachtige taal geschreven kan worden.

Volg de Hollandse Zomer ook op Spotify:

De volgende liedjes staan helaas niet op Spotify:
Splitsing – Wind En Zeilen
R.K. Veulpoepers B.V. – Den Egelantier

Carrera & Shaver Girl – Het Rock & Roll Gevoel
Dierenpark – Poppiedool
The Clungels – Dat Had Ik Nog Nooit Gedaan
Robert Long – Na Zijn Dood
Toontje Lager – Contactrock
Koot & Bie – Dat Is De Blues

One comment

  1. Nou nou nou, is dat nou een ondergewaardeerd liedje, die melige zomerhit uit 1996? Ik heb er geweldige herinneringen aan, maar voor mij valt het meer in de categorie Eurohouse en Busje komt zo… 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.