Bij de titel gaat er bij een enkeling wellicht een klein muzikaal belletje rinkelen. Dat zou fijn zijn, want dat betekent dat u kennis heeft van één van de allerbeste Nederlandstalige platen die ik ken. Met Je Ogen Dicht Van Rob de Nijs. Goed, u zult wellicht weten dat ik in deze niet helemaal onbevooroordeeld ben, want Rob is een held van mij kunnen we gerust stellen. Ik schreef er hier ooit al eens over.

Toch is het bovenstaande nummer niet van meneer De Nijs. Nee, het is oorspronkelijk geschreven door niemand minder dan Benny Neyman. En dat had u zeker niet verwacht; dat ons Limburg’s Benny dit schreef. Of nou ja, de tekst. Het is oorspronkelijk een nummer van de Amerikaanse band Bread. En ook die is de moeite waard kan ik u vertellen.

De tekst is nou niet bepaald lekker opbeurend of bijster origineel te noemen, maar het luistert allemaal zo moeiteloos weg. Benny zingt over alleen eten met de hond, slapeloze nachten, naar zijn werk gaan en over alleen zijn. Het nummer doet me wat dat betreft sterk denken aan het epische The Day Before You Came van ABBA. U weet wel, dat nummer waarin Agnetha de Benny van het nummer is, en waar ze in zingt hoe ze jankend met een bak bami op schoot naar Dallas zit te kijken. Drama op huiselijk niveau. Het luistert zo lekker hapklaar weg. Dat doet Benny toch heel behoorlijk.

Hoe dan ook, we zijn aanbeland bij de hoofdpersoon van deze muzikale ode; Benny Neyman. Benny is, en dat heb ik even na moeten kijken, alweer ruim 7 jaar dood. En dat is best treurig. Benny maakte namelijk van die heerlijke Big Mac Muziek. Hij was er heer en meester in. Nu vermoed ik dat ik de term “Big Mac Muziek” even nader toe moet lichten. Het is een term die volslagen idioot lijkt, maar luister naar mijn theorie.

Laten we zeggen dat de Big Mac in dit geval voor heel McDonalds staat. Fastfood. Iedereen kent het. Beschamend. Een beetje fout. Ongemakkelijk. Snel. Schaamteloos. Maar o-zo-lekker op z’n tijd. En ja, dat doen we allemaal. Soms ga je gewoon naar zo’n megalomane gele M om vervolgens intens te genieten, voordat je daar uiteindelijk weer spijt van krijgt. Toch is het feit dat iedereen het doet en je er echt niet dood van gaat (mits met mate natuurlijk). Vaak genoeg om het toch lekker gewoon een aantal maal per jaar te doen. Je moet je soms niet te druk maken over dat soort dingen. Denk er niet bij na. Al die E-nummers en dat kunstmatige vlees samen met een beetje sla smaken gewoon prima zo nu en dan. Benny is de muzikale Big Mac. Soms is het gewoon heel erg lekker.

Waarom Fluister ik je Naam Nog? Ik heb geen idee Benny, maar ik zing hardop mee. Schaamteloos.

Hij weet niet hoe, hij weet niet hoe. Nou Bennyboy, ik al evenmin, maar houdt dat me tegen? Nee. Nooit. Het volume gaat zonder twijfel dik in de plus.

En een vrijgezel die gaat pas slapen, als hij alle sterren heeft gezien. Fijn Benny, iemand moet het doen! Ik zeg, doe wat je niet laten kan! Hoopvol kijk ik mee.

Het is van die muziek die lekker is omdat het gewoon zo is. Daar hoef je niet bij na te denken. En nee, geen Guilty Pleasure. Hou daar gewoon eens mee op.

In het Engels luister je ook niet altijd puur en alleen naar de tekst. Iets klinkt goed omdat het goed klinkt. Het is gewoon zo. Simpel. Dus kun je heel sociaal verantwoord en zuur gaan zeggen dat het “niet helemaal jouw ding is”, maar joh, laat het gewoon een keer gaan. Druk de muziek naar binnen en geniet. Met mate. Net als bij McDonalds. Big Mac Muziek.

Benny Neyman. De Ronald McDonald uit de Limburgse heuvels. Heerlijk.

Lekker weg in eigen land. Ondergewaardeerde Liedjes trekt het in juli en augustus iets breder, want we zoeken naar onbekende pareltjes in de Nederlandse taal. Niet in een battle, maar door zonovergoten individuele verhaaltjes. We willen bewijzen (zien) dat er wel degelijk goede rock, gevoelige ballads en muziek van internationale klasse in onze prachtige taal geschreven kan worden.

Volg de Hollandse Zomer ook op Spotify:

De volgende liedjes staan helaas niet op Spotify:
Splitsing – Wind En Zeilen
R.K. Veulpoepers B.V. – Den Egelantier

Carrera & Shaver Girl – Het Rock & Roll Gevoel
Dierenpark – Poppiedool
The Clungels – Dat Had Ik Nog Nooit Gedaan
Robert Long – Na Zijn Dood
Toontje Lager – Contactrock
Koot & Bie – Dat Is De Blues

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.