Ooit, tijdens een presentatie voor onze Zuiderburen, werd ik van repliek gediend over mijn opmerking dat het Vlaams zuiverder is dan het Nederlands, omdat wij – in het Noorden – de taal met heel veel Engelse termen doorspekt hebben.

Excuseer, meneer den Ollander, pas op…..wij spreken Nederlands!

Amai! Ik heb onmiddellijk mijn dikke nek ingetrokken en zeverde niet verder: Vlamingen spreken Nederlands. Maar wel met sappige woorden en uitspraken.

Ondergewaardeerde Liedjes is deze zomer op zoek naar de Nederlandstalige pareltjes, en dus mag ik lekker rondstruinen in de Vlaamse muziekcultuur. Clouseau is nauwelijks ondergewaardeerd te noemen en Gorki heeft al een mooie notering in de Snob 2000. Mijn recherche bracht mij bij Jonas Winterland, een gepassioneerd literatuurliefhebber die merkte dat zijn verhalen beter tot uiting kwamen in liedjes. Begin 2013 kwam zijn eerste album uit en in 2014 werd hij genomineerd voor de ‘Music Industry Awards’ in de categorie ‘Nederlandstalig’. Edelachtbare, mag ik u bewijsstuk #2 overhandigen? Vlamingen spreken Nederlands!

Dit jaar kwam hij met een nieuw album, waarop het wonderschone Het Meisje Uit Het Lied staat. Op zijn website zegt Jonas:

Soms vraag ik mij dan af hoe het ondertussen zou zijn met het meisje in kwestie. Maakt zij nog deel uit van het universum van de zanger? Is er nu nog iemand die voor hen eens een lied schrijft, nu ze iets minder jong en strak in het vel zijn?

Het meisje uit het lied moest een soort sequel worden op drie liedjes: Mia van Gorki, Irene van De Mens en Satelliet Suzy van Noordkaap. Een warm eerbetoon ook aan de heilige drievuldigheid van de Nederlandstalige rock. Drie groepen die toonden dat in het Nederlands zingen de kwaliteit van de songs niet in de weg zit. Drie tekstschrijvers ook die in hoge mate mijn pubertijd gekleurd hebben.

Hij nam het lied op in november 2014, een paar weken voor het plotse overlijden van Luc de Vos, waardoor het lied een eerbetoon lijkt te zijn geworden. Maar uiteindelijk gaat het over vergeten meisjes die ooit in liedjes bezongen zijn.

Lekker weg in eigen land. Ondergewaardeerde Liedjes trekt het in juli en augustus iets breder, want we zoeken naar onbekende pareltjes in de Nederlandse taal. Niet in een battle, maar door zonovergoten individuele verhaaltjes. We willen bewijzen (zien) dat er wel degelijk goede rock, gevoelige ballads en muziek van internationale klasse in onze prachtige taal geschreven kan worden.

Volg de Hollandse Zomer ook op Spotify:

De volgende liedjes staan helaas niet op Spotify:
Splitsing – Wind En Zeilen
R.K. Veulpoepers B.V. – Den Egelantier

Carrera & Shaver Girl – Het Rock & Roll Gevoel
Dierenpark – Poppiedool
The Clungels – Dat Had Ik Nog Nooit Gedaan
Robert Long – Na Zijn Dood
Toontje Lager – Contactrock
Koot & Bie – Dat Is De Blues

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.