Lekker weg in eigen land. Ondergewaardeerde Liedjes trekt het in juli en augustus iets breder, want we zoeken naar onbekende pareltjes in de Nederlandse taal. Niet in een battle, maar door zonovergoten individuele verhaaltjes. We willen bewijzen (zien) dat er wel degelijk goede rock, gevoelige ballads en muziek van internationale klasse in onze prachtige taal geschreven kan worden.

Vandaag starten we.  En kan dat beter dan met een parel uit een heel ver verleden? Louis Davids zong in het crisisjaar 1929 De Kleine Man; een sociaal geëngageerd lied over Jan Modaal, die vaak de dupe van de overheid is, en over slampampers (tegenwoordig: labbekakken).

Er is sinds die tijd veel gebeurd, maar het vervelende gevoel dat er weinig is veranderd blijft bij mij overheersen. De geschiedenis herhaalt zichzelf tenslotte.

In het jaar 1999 kwam Molen uit en was alles in de economie koek en ei. De werkloosheid was historisch laag, de economie groeide, internetaandelen waren nog een mooie ballon in plaats van een zeepbel en de Nederlandse democratie vertoonde (nog) geen barstjes. Het lied gaat over een individuele bezinning, maar vrijwel vanaf het begin proefde ik een onderliggende andere interpretatie. Het gaat over De Kleine Man (en Vrouw, sorry dames).

Als de molen draait, dan knarsen de tanden
Als de molen draait, dan is er vooruitgang

De economie moet groeien en draait maar door; de rekening wordt bij de kleine burger neergelegd die de gevolgen tandenknarsend accepteert. In mijn mening sluit zelfs de naam van de band aan bij de gedachte: Grof Geschut! Het is niet bepaald een unicum dat de regering harde maatregelen neemt ten koste van de burger in plaats intern eerst orde op zaken te stellen. In ieder geval vind ik de muziek perfect aansluiten bij het gevoel van onrecht. De violen geven iets treurigs, waarna de gitaren gillen en de strakke drum het ritme van de voortschrijdende teloorgang bepaalt. De zang van Leonie van der Klein en de herhaling van de melodie aan het einde lijkt een schreeuw tegen het gevoel vermalen te worden in de vooruitgang.

Ben ik te filosofisch of zelfs te zwartgallig? Lees ik te veel in de tekst?
Bepaal het zelf maar.

Volg de Hollandse Zomer ook op Spotify:

De volgende liedjes staan helaas niet op Spotify:
Splitsing – Wind En Zeilen
R.K. Veulpoepers B.V. – Den Egelantier

Carrera & Shaver Girl – Het Rock & Roll Gevoel
Dierenpark – Poppiedool
The Clungels – Dat Had Ik Nog Nooit Gedaan
Robert Long – Na Zijn Dood
Toontje Lager – Contactrock
Koot & Bie – Dat Is De Blues

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.