Een raadseltje….wat hebben Ben E. King en Percy Sledge gemeen, los van het feit dat beiden in april 2015 overleden zijn?

Meer dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Feitelijk waren hun carrières medio jaren ’70 voorbij en beiden zijn opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Tevens (en om onduidelijke redenen) worden heel vaak hun grootste hits op één CD uitgegeven.

Maar dé overeenkomst is Levi 500. In 1987 werden Ben E. King’s Stand By Me en Percy Sledge’s When a Man Loves a Woman in deze reclames gebruikt met als gevolg dat de beide singles in Engeland op 21 februari #1 en #2 stonden en zij weer volop in de aandacht kwamen: een tweede jeugd zogezegd, want hierna waren de heren graag geziene gasten in het Golden Oldies-circuit.

Er waren natuurlijk ook verschillen. King had in sinds 1958 6 Top 10-hits met de Drifters, die hij na 2 jaar in 1960 de rug toekeerde omdat de manager weigerde Stand By Me op te nemen; het werd zijn allergrootste hit, maar vele andere liedjes bereikten hoge chartposities, zoals Spanish Harlem (#1), Amor, Don’t Play That Song (You Lied), Seven Letters en Supernatural Thing.

Sledge daar aan tegen had pas in 1966 met When a Man Loves a Woman zijn eerste succes; de opvolgers waren slechts marginale hits met uitzondering van Take Time To Know Her en I’ll Be Your Everything. In Nederland had Sledge ook nog een hele grote #1 hit met My Special Prayer.

Het doek is nu definitief gevallen, maar hun liedjes zullen eeuwig blijven rondwaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.