Vandaag werd bekend dat The Black Crowes uit elkaar gaan. Definitief, dit keer, beloven ze plechtig. Wij zouden Ondergewaardeerde Liedjes niet zijn als we daar geen battle aan zouden wijden: maandag zullen we op deze plek onze favoriete pareltjes van Chris Robinson en zijn mannen met je delen.

Om alvast in de stemming te komen, legt Tricky Dicky nog even uit waar de groep de mosterd vandaan haalde. 

The Black Crowes kenden veel inspiratiebronnen, maar de gelijkenis met Faces is zo treffend, dat wellicht de naam The Black Faces beter was gekozen. De Crowes zijn doorgegaan waar Faces in 1975 mee gestopt waren, doordat ‘Rod the Mod’ definitief solo ging en Ron Wood de zijde van de Rolling Stones koos.

Het debuutalbum Shake Your Money Maker van The Black Crowes was absolute wereldklasse, en hun opvolgers deden hier niet veel voor onder. Wellicht hadden de Crowes een wat diepere voetafdruk in de blues, maar de zang van Chris Robinson heeft vrijwel dezelfde intonatie en heesheid als Rod’s, en het orgeltje (in bijvoorbeeld Struttin’ Blues) lijkt een kopie van Ian MacLagan’s vingerwerk. En dat is een heel groot compliment, want er waren geen waardige opvolgers van The Faces.

Maar helaas, aan al het goede komt nu een definitief einde. Alhoewel, dit is pas de derde break-up.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.