Na veertig jaar terugkomen met een geweldig album; het is het ongelofelijke verhaal van zanger en pianist Bill Fay. Een artiest die min of meer afgedankt werd – vanwege onvoldoende verkoopaantallen van zijn eerste twee albums – en vervolgens allerlei jobs had variërende van fruitplukker tot fabrieksarbeider. Fay bleef gelukkig thuis achter zijn piano liedjes schrijven, nam demo’s op, maar bracht deze niet uit.

Tot hij door de Amerikaanse producer Joshua Henry gevraagd werd om een nieuw album te maken. Allerlei sessiemuzikanten werden gezocht om deel te nemen aan dit project. Naast Jeff Tweedy (Wilco) nam ook de geweldige gitarist Matt Deighton, (check ook meteen even zijn album: You Are the Healer) die bij Paul Weller, Oasis en Mother Earth speelde, deel aan het project. Tim Weller, drummer van The Divine Comedy (en onder andere sessiemuzikant bij Noel Gallagher en Goldfrapp) droeg bij. Ook Mikey Rowe (synthesizer-bespeler bij onder andere Stevie Nicks) deed een duit in het zakje. Twee van zijn oude bandleden (waarmee hij in de seventies speelde) hebben meegewerkt aan het album Life Is People: Ray Russell en drummer Alan Rushton.

Het album werd in recordtijd van tien dagen opgenomen in een betrekkelijk kleine en eenvoudige studio. Het resultaat is fabuleus. Dit album is wat mij betreft van A tot Z een meesterwerk en werd terecht herkend en omarmd door vele muziekliefhebbers. Zo krijgt deze bescheiden virtuoos toch nog de erkenning die hij verdient.

Alle liedjes van Bill Fay verdienen het om uitgelicht te worden. Dus een stem voor Bill Fay is altijd goed. Voor deze Snobroep heb ik gekozen voor het mooie Thank You Lord; omdat dit liedje dit jaar voor het eerst verkiesbaar is. Het liedje verdient in de eindlijst wat mij betreft een plek bij de eerste 100. Waarom? Omdat het een waanzinnig mooi stemmig liedje is zonder enige opsmuk. Piano, gitaar en zang en een baspartij meer heb je niet nodig om mij te ontroeren. Wat een waanzinnig mooie stem heeft deze man!

Dus mocht je nog het (voor)recht hebben om nog te gaan stemmen, overweeg dan een stem op deze Maestro uit Engeland!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.