In deze aflevering van onze serie Zomerliedjes maar liefst drie zomerse herinneringen van Jaap Bartelds.

Het is 7 Juli 2010. We zijn in Berlijn en we staan bij de Brandenburger Tor, samen met zo’n 300.000 anderen. We kijken de halve finale Duitsland – Spanje op een enorm scherm, met halve liters evenementenbier. De soundtrack van dit alles wordt gevormd door twee liedjes, die in Nederland niet veel gedaan hebben. Maar in Duitsland waren het enorme hits ten tijde van het WK. Nog regelmatig draai ik het lied Helele van Velile Mchunu, een zangeres uit Zuid-Afrika.

Klinkt totaal onbekend, maar als je het liedje hoort, herken je het meteen. Het is namelijk een bewerking van het befaamde Aie a Mwana, dat uit de jaren zeventig stamt, meerdere versies kent en waarmee Bananarama in de jaren tachtig een hitje scoorde. Velile Mchunu nam samen met het Safri Duo een nieuwe versie op. Ze vervingen de oorspronkelijke tekst door een nieuwe in een Swahili-dialect. De Duitse zender RTL gebruikte het lied bij alle berichtgeving rond het voetbal op tv en sindsdien zit het in m’n hoofd.

Het tweede liedje is misschien nog wel leuker. De Duitse popgroep/eendagsvlieg Uwu Lena had een Duitstalige cover opgenomen van het winnende Songfestivallied van dat jaar, Satellite van de zangeres Lena Meyer. Het is geen typisch WK-lied, maar een lekker voortdruppelend light-rock dingetje met een aanstekelijke tekst. De titel: Schland, o Schland (wat dan weer kort is voor Deutschland).

En eenmaal terug in Nederland schakelden we in voor de finale. ING trakteerde ons gedurende het hele WK meerdere malen per dag op een prachtige commercial met oranje leeuwen in Zuid-Afrika, met de muziek van Hugh Masekela: Don’t Go Lose it, Baby. Samen met de twee Duitse zomerhits vormde dit de soundtrack van juli 2010, van Berlijn en van een zinderend WK.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.