Wie denkt dat Ondergewaardeerde Liedjes over muziek gaat, heeft het mis. Het is onvermijdelijk, maar de meeste liedjes worden ooit vergeten, ook prachtige liedjes. Op onze blog proberen wij dat proces een beetje te vertragen. Ondergewaardeerde Liedjes gaat dus eigenlijk over tijd, en het effect dat de tijd heeft op ons collectieve bewustzijn.

Welke muziek overleeft nu eigenlijk de tand des tijds? Waarom luisteren we wel nog naar I Wanna Hold Your Hand van The Beatles, maar niet meer naar Quand Les Roses van Adamo – allebei nummer 1 hits uit 1964?

En naar welke liedjes uit 2014 luisteren we in 2064 nog steeds?

Op deze onmogelijke vragen proberen we een antwoord te vinden in het project Eeuwigheidswaarde. Vooropgesteld dat het onmogelijk is om een eenduidig antwoord te vinden op die vraag; het zoeken naar het antwoord is leuk genoeg om het stellen van de vraag te rechtvaardigen.

Om zo dicht mogelijk bij een oplossing te komen, delen we de vraag op in een aantal subvragen.

1. Hoe wordt muziek overgedragen op volgende generaties?

2. Blijft invloedrijke muziek langer hangen?

3. Wordt muziek minder innovatief?

4. Is muziek de jongerencultuur ontstegen?

5. Hoe klinkt muziek uit 2014 in de oren van eerdere generaties?

6. Naar welke muziek uit 2014 luisteren we nog steeds in 2064?

Een antwoord op deze vragen gaan we misschien niet vinden, maar hopelijk komen we wel een stukje dichterbij. Onder de noemer Eeuwigheidswaarde willen we stukje bij beetje dichter bij het antwoord komen. En dat kunnen we niet alleen, dus we nodigen iedereen die mee wil denken en schrijven uit om zich te melden.

Vooralsnog beginnen we dit verhaal als categorie op Ondergewaardeerde Liedjes, maar als het groter wordt zou het zomaar eens de moeite kunnen lonen om er een eigen plekje voor te creëren op internet. Of misschien zelfs een essay of boek.

Voor zover we kunnen nagaan wordt er nog weinig of niets over dit onderwerp geschreven, terwijl het (volgens ons dan) voer is voor eeuwige discussies. Al was het maar zodat ze in 2064 kunnen terugkijken op onze hersenspinsels, alleen maar om te concluderen dat we faliekant naast zaten.

De komende weken gaan we in op deze zes vragen. Of misschien wel op nieuwe vragen, als ze opborrelen. Dus denk mee, reageer, schrijf, mail of bel: we willen hier echt iets moois van maken en jouw bijdrage is welkom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.