De buitencategorie: over covers die zo wezenlijk anders zijn dat je ze nauwelijks herkent..

Covers spelen: het kan op allerlei manieren. Beginnende bandjes beginnen vaak met het spelen van covers om samen te leren musiceren. Als live-band kun je met covers een (bruiloft)feest opluisteren. Een cover kan ook een manier zijn om als artiest een muzikale held te eren. Ook is het mogelijk om een nummer om te vormen naar een andere muziekstijl, of het in een nieuw jasje te steken.

Het enige wat vast staat is dat het een bewerking is van een bestaand liedje dat door een ander, dan de originele artiest, wordt uitgevoerd.

Deze Cover story gaat over Mark Kozelek van Sun Kil Moon. Zijn album Tiny Cities is volledig gevuld met Modest Mouse nummers. Al eerder maakte Kozelek een EP getiteld: Rock’n’ Roll Singer waarop onder andere AC/DC covers stonden. Het gave is dat alle nummers nauwelijks meer te herkennen zijn. Zelfs als je het origineel goed kent kan het je maar zo ontgaan dat er overeenkomst is in de compositie en tekst. Een buitencategorie covers waar ik erg op gesteld ben.

Mark Kozelek begon zijn muzikale carrière in 1989 met de band Red House Painters. De band leverde prachtige albums af. Al gaat mijn voorkeur uit naar Kozelek ‘s latere werk met Sun Kil Moon. Daarvan is alles van geweldige kwaliteit! Van Sun Kil Moon (naam is ontleend aan een boxer: Sung Kil Moon) is inmiddels al een 6-tal albums verschenen.

Het Amerikaanse Modest Mouse zag ik in 2010 spelen op Into The Great Wide Open. Er is eerlijk gezegd niet veel blijven hangen van het optreden. Ik stond te ver van het podium af, denk ik, om deze niet zo toegankelijke muziek op te pikken. Als ik de opnames van 3voor12 terugkijk vraag ik me wel af waarom ik niet meer interesse heb getoond! Als je luistert naar Modest Mouse – Ocean Breathes Salty hoor je een experimentele indie pop/rock-band die hele mooie liedjes aflevert!

Schakel je over naar Sun Kil Moon ‘s versie dan hoor je opeens een beeldschoon gitaarliedje ontdaan van alle opsmuk. De tekst is grotendeels hetzelfde als bij het origineel:

The ocean breathes salty, won’t you carry it in?
In your head, in your mouth, in your soul.
The more we move ahead the more we’re stuck in rewind.
Well I don’t mind. I don’t mind. How could I mind?

Well that is that and this is this.
You tell me what you want and I’ll tell you what you get.
You get away from me. You get away from me.
Well that is that and this is this.

Will you tell me what you saw and I’ll tell you what you missed, when the ocean met the sky.
You missed when time and life shook hands and said goodbye.
When the earth folded on itself.
And said “Good luck, I hope heaven and hell are really there, I wouldn’t hold my breath.”

You wasted life, why wouldn’t you waste death?
You wasted life, why wouldn’t you waste death?
You wasted life, why wouldn’t you waste death?
You wasted life, why wouldn’t you waste death?

Deze cover is heel knap in elkaar gezet en uitgevoerd. Prachtig gitaarspel dat enorm veel rust en controle kent. Tel daar de prachtige stem van Kozelek bij op en je hebt een album dat mijns inziens een plekje verdient in elke platenkast van muziekliefhebbers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.