De grap is snel gemaakt natuurlijk. Robert wie? Robert Long? Nee, Robert DeLong. Voor Lowlands had ik nog nooit van de beste man gehoord. En toen ik maandag, de dag na Lowlands, mijn computer aanzette kocht ik direct zijn album Just Movement. Waarom? Laat ik even een Lowlands-ervaring met je delen.

We schrijven zondagavond. Nero loopt net op z’n einde. Leuk, maar niet uitermate bijzonder. De act die ik als afsluiter wil zien, Dizzee Rascal, is nog een uur van nu. Wat te doen? Mijn ervaring zegt dat de X-Ray altijd een goeie gok is om te gaan kijken. En omdat die bouwkeet vlakbij de Bravo is waar Dizzee Rascal zal spelen is de keus snel gemaakt. Even kijken wat er staat. Ene Robert DeLong. Nooit van gehoord, eens kijken maar.

Zodra het optreden begint doet het me denken aan Jamie Lidell, die destijds nog als sample- en vocaal kunstenaar op het inmiddels ter ziele gegane Higher Ground-podium zijn kunsten vertoonde. Stukken zang worden live opgenomen, beginnen te loopen en vervolgens wordt er met effecten gespeeld. Het blijkt het begin van een optreden dat vele malen gevarieerder is dan wat Jamie Lidell ooit gedaan heeft.

Robert DeLong staat bijvoorbeeld constant te springen en rare poses aan te nemen. Dit heeft weinig te maken met dat hij een show wil maken, maar simpelweg met het feit dat hij game controllers gebruikt om zijn instrumenten en effecten te besturen. Dus hij staat de ene keer met een oude joystick in zijn hand, de andere keer staat hij te zwaaien met een Wii-controller en een derde keer is het een Sega-controller die ervoor zorgt dat hij de muziek en geluiden bestuurt en vervormd.

Muzikaal gezien brengt Robert DeLong ook nog eens van alles en nog wat. House, Techno, Drum ‘n’ Bass, Electronica, vaak met (bijzonder goed gezongen) vocalen. Een erg afwisselende show is het gevolg.

En toch lijken de meeste mensen Robert DeLong nog niet te kennen. Waarom niet? Wat een ontdekking!

One comment

  1. Echt heel erg stoer dit! Prachtig om te zien wat je kunt met dit soort apparatuur. Het lijkt erop alsof hij een uur of 10.000 op zijn kamertje heeft geoefend om dit te kunnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.