Het is al weer dertig jaar geleden dat Freur een hit(je) scoorde met Doot Doot. De officiële naam van de band luidde Freur, maar eigenlijk wilde ze alleen een teken als naam voeren – een soort verlengd apenstaartje:

Freur+symbol

Wat dat betreft waren ze dus hun tijd ver vooruit: Prince, eat your heart out!

Electronica-fans vonden het geweldig en het wachten was op de volgende single, maar die kwam maar niet. Althans, niet op de radio. Op een gegeven moment vond ik een 12” van de opvolgsingle Matters Of The Heart in de uitverkoopbakken bij Van Leest. En ja hoor, ook dat was een geweldig nummer – ik vond het eigenlijk een soort Doot Doot 2.0. Maanden later kwam ik in die zelfde bakken de cassette van het album Doot Doot tegen voor vijf gulden en kocht er gelijk een paar, ook al kende ik nog maar twee liedjes – maar die waren zo sterk dat het vast geen miskoop zou zijn. Gelukkig werd het dat ook niet – het album was heel goed en divers.

Het volgende album van Freur flopte en de band zou al snel in de vergetelheid raken. Ware het niet dat…

Freur verder ging als Underworld en de rest is history. Maar die eerste twee singles waren prachtig. Zelfs Doot Doot haalde alleen maar de tipparade, maar iedereen van mijn leeftijd kent dat nummer wel. Matters Of The Heart kent bijna niemand meer en is toch echt niet veel minder goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.