Dit jaar was er een van hoogtepunten. Voor Ondergewaardeerde Liedjes, althans. Dit waren er twaalf waar we stiekem wel een beetje trots op zijn, maar het hadden er gemakkelijk vijftig kunnen zijn.

Hoogtepunten

12.
Die blogpost van Niels Aalberts (Eerste Hulp Bij Plaatopnames) in het kader van Deel Je Blog Dag. Prachtig liedje ook.

11.
Die bijdrage van Jasper Smit aan de Kinderen voor Kinderen Battle. Een stukje schrijven over zo’n deprimerend liedje als De Lek, dat alleen maar over het rijmschema gaat – en nog grappig is ook.

10.
De Kinderen voor Kinderen Battle an sich. Initiatiefneemster Ilona de Bok durfde het eigenlijk niet eens voor te stellen, maar binnen een uur hadden zich al een stuk of vijftien kandidaten gemeld.

9.
Die ene zin van Tim Veerwater in de 2012 Battle: ‘Vanaf de eerste seconde van dit prachtnummer voel je de opwinding, gaat je vuist als vanzelf de lucht in en schreeuw je zo hard mee dat de mevrouw op de loopband naast je in de sportschool van schrik omtuimelt. Echt gebeurd.’ En de discussie die hij op Twitter kreeg met Atze de Vrieze over zijn bijdrage.

8.
De vader van Tim Knol die reageerde op een blogje over zijn zoon. De vader van Tim Knol! Ook al was het een soort van rectificatie, toch gaaf.

7.
De Weezer-battle die, tegen alle verwachtingen in, een record aantal pageviews opleverde. Waarschijnlijk door die tweet van Michiel Veenstra.

6.
Dat ongelofelijke verhaal van Bas van Sambeek over de ontstaansgeschiedenis van I Started A Joke van Faith No More (en ook van Easy).

5.
Stefan Koopmanschap die in juni besloot om een vaste rubriek in zijn radioprogramma Skoopmavond te wijden aan Ondergewaardeerde Liedjes. En dat doet hij sindsdien elke week: vanavond (26 december) zendt hij zelfs de top van de Snob 2000 uit (zie 2.)!

4.
Martijn Vet die zijn eerste gastblog schreef over het prachtige Beginnings van Chicago. Martijn zou uiteindelijk een van de meest fanatieke bloggers worden en De Man achter de Snob 2000 (zie 2.).

3.
Eerder die maand (februari) werd Ondergewaardeerde Liedjes door andere bloggers besproken tijdens de het wekelijkse spreekuur #blogpraat. Veel tips, en nog bruikbare ook. Zoals het starten van een eigen Facebook-pagina.

2.
Het hoogtepunt van 2012 lag voor Ondergewaardeerde Liedjes lag in december. Dat hoef ik niet uit te leggen, toch? Ruim 550 stemmen op de Snob 2000, stukjes in De Gelderlander en op Marketingfacts, de Spotify-lijst van Digimuziek.nl, het interview met KX Radio en de tweet van Leo Blokhuis.

1.
Uiteindelijk zouden 46 verschillende bloggers dit jaar een bijdrage leveren aan Ondergewaardeerde Liedjes. Hoe gaaf is dat? Zesenveertig muziekidioten die op de een of andere manier hun liedje meer onder de aandacht wilden brengen.

Duizendmaal dank aan mijn medeplichtigen: Annebeth, Arno, Barry, Bart, Bas, Bram, Dimitri, Dorien, Erik, Evelien, Frank, Geert-Jan, Ger, Ilona, Iwan, Jan, Jasper, Joep, Jorien, Jos, Kari-Anne, Marco, Marèse, Martijn, Martijn, Maud, Menno, Miranda, Nathalie, Niels, René, Rob, Robert, Robin, Roel, Roland, Sander, SanderStefan, Thomas, Tim, Tom, Tom, Ton, Vaness en Victor!

Wil je ook een bijdrage leveren? Graag! Meld je aan voor onze Facebook-groep of stuur een mail

6 comments

 1. Mijn persoonlijke ondergewaardeerdeliedjes.nl-hoogtepunt van 2012 was die ene WeTransfer-mail die ik ineens binnenkreeg. Die mail bevatte een link naar bootleg-opnames van het concert dat Thom Yorke in 1999 gaf bij het Tibetan Freedom Concert. De aanleiding was dat ik in mei in de Radiohead-battle alhier (http:ondergewaardeerdeliedjes.nl/2012/05/13/the-battle-9-radiohead/) beschreef dat dat mijn eerste kennismaking met Radiohead was. En ik sloot af met “Oh, en als iemand opnames heeft van die set in ’99…”.

  In oktober van dit jaar was Radiohead in Nederland. En ineens kwam die mail binnen, verzonden door ene Sander. Hij had het stukje gelezen, m’n mailadres gevonden en die set nog op een harddisk.

  Zo kon ik na ruim 13 jaar opnieuw luisteren naar die eerste klanken die me toen zo pakten. Naar -wat later bleek- de eerste uitvoering ooit van Pyramid Song (je hoort iemand in het publiek zeggen: “He, dit nummer ken ik niet”). En naar Street Spirit, Karma Police en Exit Music. En, anders dan gedacht, was het geen tegenvaller: het klinkt nog steeds fantastisch.

  Overigens stuurde Sander me gelijk ook de opnames van het concert in oktober, dat ook een hoogtepuntje was. Maar het feit dat ik spontaan die set uit 1999 toegestuurd kreeg door een onbekende, toont voor mij de kracht van social media. En de set zelf de kracht van muziek. Dat die krachten beide maar niet ondergewaardeerd worden!

 2. Ach, wat leuk! Ik herinner me dat optreden nog zo goed. Misschien wel een van de mooiste optredens die ik ooit zag. En… ik was ook degene met de opnamemicrofoon en minidiscrecorder in de binnenzak verstopt. Tof dat ‘mijn’ opname na al die jaren nog steeds rondzwerft. Persoonlijk hoogtepunt vind ik de Elvis Costello-cover I’ll Wear It Proudly. En de mededeling dat iedereen met Karma Police mag meezingen, waarna Thom Yorke mompelt ‘oh fuck, vergeet maar dat ik dat gezegd heb’. Briljante set, die op die bewuste dag in 1999 als enige de RAI volledig stil kreeg.

 3. Een week houdt die Snob 2000 me nu bezig,met een groene markeerstift streep ik aan wat ik ken en niet ken en baan me een weg door de voor mij onbekende lidjes,het valt niet mee als je een vriendengroep hebt met niemand die maar enigzins is geintresseerd in muziek zoals ik,ook de radio hoor ik alleen als ik af en toe in de auto zit.En daar is daar die lijst met juweeltjes en pareltjes.Waarom staan juist die albumtracks er in die juist ik zo mooi vindt(Running to stand still,The only living boy in NY ,Champagne supernova bv.).En er komen een hoop vragen bij me op.Staat Silent lucidity echt niet in de Top 2000? Waarom staat Novacaine for the soul er 2x in?En zie rijkhalzend uit naar wat ik allemaal ga ontdekken,de eerste ontdekking voor mij is al prachtig,want van Impossible Germany had ik echt nog nooit gehoord.
  Kortom 2000x dank voor het publiceren van de lijst en alles wat daar uit voort kwam(deze pagina bv)

 4. Goed om te horen, Eric! Ik zag dat je je ook al hebt aangemeld bij de Facebook-groep :). Hier kun je gewoon ideeën spuien voor battles (of individuele bijdrages), dus houd je vooral niet in.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.