Wordt het Bohemian Rhapsody of toch Hotel California of Stairway to Heaven? Niets van dat alles, als het aan de snobs ligt. En de snobs waren met velen. Ruim 550 mensen hielpen mee met de samenstelling van de Snob 2000. De lijst met liedjes die je gegarandeerd niet op Radio 2 hoort tijdens Kerst en de jaarwisseling. Voor de liefhebbers: lees hoe het allemaal begon.

Artiesten Snob 2000

Ondergewaardeerde liedjes
Wat hoort er dan wél bovenaan te staan? Bruce Springsteen, R.E.M. en Rammstein, zo luidt het eindoordeel. Maar wacht, die eerste twee staan toch ook in de Top 2000? Jazeker, maar wij doen niet aan Born in the USA of Losing My Religion. Het blog waar dit geintje uit voorkomt, heet niet voor niets Ondergewaardeerde Liedjes. We begonnen songs te verzamelen waarvan wij vonden dat ze écht in de Top 2000-keuzelijst ontbraken. Onbekende liedjes van bekende artiesten, maar ook werk van minder bekende artiesten. Vraag tijdens een vox-popje op straat maar eens naar Eels, Arcade Fire of Alice in Chains en negen van de tien ondervraagden zullen je aankijken alsof ze Adele horen grunten.

De mensen die de naam Snob 2000 ongelukkig gekozen vinden, hebben natuurlijk best een punt. “Erg rockerig en verantwoord”, durfde een van de übersnobs ons zelfs toe te bijten. Bedenk: ons doel met deze lijst was eerder een soort tipparade voor de Top 2000 te zijn dan een obscure opsomming van bootlegopnamen van bands die je niet op Spotify of in iTunes vindt.

De fanclubs doen van zich spreken
Zoals dat hoort bij een lijst hebben sommige groepen stemmers zich niet onbetuigd gelaten. Springsteen-fans kwamen massaal in actie en ook de Rammstein-fanclub deed van zich spreken. Slim dat ze allemaal op hetzelfde nummer stemden. Zo stuw je je favoriete artiest op in de vaart der snobs.

Dit zijn de artiesten met de meeste noteringen:

Radiohead en U2 (maar liefst 19x)
Pearl Jam (15x)
Bruce Springsteen (14x)
The Smiths, R.E.M (11x)
Eels, The Prodigy (9x)
Beastie Boys, Bob Dylan, Red Hot Chili Peppers, Tindersticks, Interpol (!) (8x)

The Beatles staan met 4 liedjes in onze lijst. The Stones tellen we nul keer!! Ook is de lijst geheel Queen-vrij!
Dan doet de door sommigen verafschuwde Guus Meeuwis het nog beter: hij wist zowaar met een (volslagen onbekend) liedje in de lijst te komen. Maarten van Roozendaal staat opvallend genoeg met 3 liedjes genoteerd. Ook dat is de Snob 2000. 😉

Waar zijn de Nederlandse artiesten?
Wat kunnen we verder over de lijst zeggen? Dat hij een vrij hoog jaren negentig-gehalte heeft. Net een decennium dat er in de Top 2000 nogal bekaaid van af komt. Dat wij Wilco, Nick Drake en The National nog nooit zo hoog in een gecrowdsourct ‘aller tijden’-lijstje hebben zien staan. Dat het Nederlandse product bepaald niet de hoogste prioriteit heeft onder de snobs. Het is een eindje scrollen voordat je Blaudzun tegenkomt: op 73. Dat de snobs van de muziek uit 2012, net als het muziekjournaille en 3voor12, het meest genoten van Alt-J (66).

Tot slot willen we nog vermelden dat je het onderste gedeelte van de Snob 2000 met een klein korreltje zout moet nemen. Op alle nummers uit de lijst is gestemd, maar om tot een heuse Snob 2000 te komen, moesten we ook een aantal liedjes met maar één stem in de eindlijst opnemen.
Met een aantal stemmen dat ongeveer een factor 5.000 lager ligt dan dat van de Top 2000 kan dat niet anders. We zijn hoe dan ook erg blij dat er zo veel mensen net als wij enorm veel plezier aan de Snob 2000 beleven.
De lat ligt hoog voor een eventuele volgende editie!

Vergeet de Spotify-playlist die Digimuziek voor ons maakte niet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.