We zijn een beetje de Diederik Stapels van de popmuziek.Ga maar na: je doet ergens onderzoek naar, maar je lapt alle regels van de statistiek aan je laars. Dat begint met de onderzoeksvraag: wat zijn de populairste liedjes die niet in de keuzelijst van de Top 2000 stonden? Rammelt aan alle kanten natuurlijk. Een stuk of twintig bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes die samen in een Google Docs Spreadsheet tot een lijst van ruim 1.500 liedjes komen. Je zag ze soms met zijn vijven tegelijk liedjes in kloppen.

Statistisch totaal onverantwoord, want er zit geen systeem achter. Misschien missen we wel de tien belangrijkste omissies van de Top 2000 en hebben we het niet eens in de gaten. Vervolgens loopt het uit de hand, gaan we stemmen en dan begint de ellende pas. “Killing in the Name Of van Rage Against The Machine stond wél in de keuzelijst!” schreef een stemmer terecht. Wat doe je dan? Weghalen natuurlijk. Niet wetende dat de hele database dan overhoop zou liggen. Nachtelijk herstelwerk: doen we nooit meer.

De grootste zonde moeten we echter nog begaan. We vinden dit zóóó mooi, dat we het eigenlijk niet kunnen laten om al iets te laten doorschemeren over de voorlopige uitslag.

Top 3

De drie meest gekozen liedjes zijn verrassend. Vooralsnog is (in alfabetische volgorde) dit de top 3:

Arcade Fire – Rebellion (Lies)
Bruce Springsteen – Jungleland
R.E.M. – Nightswimming

Radiohead

Radiohead is The Beatles van de Snob 2000.  Ze staan met maar liefst zeven liedjes in de top 100. Niet Pearl Jam, zoals je misschien zou verwachten aan de hand van het aantal liedjes in de keuzelijst.

Verrassing!

De voorlopige lijst kent een aantal grote verrassingen. De volgende liedjes staan bijvoorbeeld in de voorlopige top 100:

Yeasayer – O.N.E.
Anne Clarke – Our Darkness
Art of Noise – Moments in Love
The Veils – The Wild Son

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-mpqHi9RFew]

Hallo Venray

Nederlandse artiesten doen het niet goed in de Snob 2000. De hoogste notering is tot nu toe voor (en daar ben ik als fan dan wel weer blij mee) Slow Change van Hallo Venray.

Nog niet gestemd? Dat kan gelukkig nog tot 15 december. Volg de Snob 2000 ook op Facebook en Twitter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.