Alleen maar muziek maken die je zelf mooi vindt en één keer cashen met een wereldhit. Voor veel bands is het een droomscenario. Bijna geen enkele band lukt het.

Altijd leuk: na een bezoek aan de lokale platenboer de oogst aan het thuisfront laten zien. Balthazar? Nooit van gehoord. The Tallest Man On Earth? Onbekend. Los Lobos? Los Lobos… Die feestband??

La Bamba
Tot hun eigen stomme verbazing werd Los Lobos in 1987 in één klap wereldberoemd met een cover van La Bamba, een nummer van Ritchie Valens. Indirect kennen veel mensen de band uit Los Angeles daarnaast van Anselma, door Rowwen Hèze verlimburgst tot Bestel Mar. Zie beide bands hier samen aan het werk.

Avontuurlijk
Al bijna veertig jaar maakt Los Lobos muziek, waarbij de Tex-Mex- en andere feestelijke invloeden maar een deel van het verhaal vormen. Veel van hun werk bestaat uit rock, gecombineerd met blues, country en mariachimuziek. Juist de subtiele nummers met ingehouden spanning en een flinke dosis melancholie maken de band nog altijd uniek. Het weergaloos avontuurlijke album Kiko (1992) is daarvan hét voorbeeld (beluister het hele meesterwerk op Spotify). Het (quasi)titelnummer van die plaat vind je hieronder. Dat het vijftal het nog steeds kan, bewijst het op het bijna net zo mooie Tin Can Trust uit 2010.

Los Lobos speelt zaterdag 7 juli op Bospop in Weert, een festival waar geen hippe muziekliefhebber zich durft te vertonen. Jarenlang weigerden ze La Bamba te spelen. Ik vrees dat ze er dat weekend niet aan ontkomen.

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.