Waar kennen we Rowwen Hèze ook alweer van?

Rowwen Hèze brak landelijk door met stampers als Bestel Mar en Kwestie van Geduld. Inmiddels weten ze gelukkig ook buiten Limburg dat Rowwen Hèze eigenlijk op zijn best is als ze de tex-mex en polka van zich afschudden en mooie, gevoelige liedjes spelen. Bekend zijn onder meer De Neus Umhoeg (over het simpele feit dat we allemaal een keer doodgaan) en Auto, Vliegtuug (over hun reis naar Amerika).

Waar niet meer van?

Je voelt hem al aankomen: ik ken nog wel een paar mooie Rowwen Hèze-liedjes die niet bekend zijn geworden. Misschien is het omdat ik ben opgegroeid in de buurt van America, waar ze vandaan komen, maar deze liedjes weten me altijd te raken.

 Ik heb er drie. Allemaal uit hun beginperiode, toen ik nog regelmatig naar ze luisterde.

Peel in Brand is een liedje dat in eerste instantie als up-tempo nummer werd geschreven, maar beter aansloeg als ballad. De tekst is kippenvel-opwekkend: over hoe Jack Poels als kind, voordat hij naar bed ging, uit het raam staarde van zijn slaapkamer. Door de zonsondergang en de mist op het land leek het alsof de Peel in brand stond. Het nummer is nog altijd een publiekslieveling en wordt nog vaak live gespeeld.

Twieje Wurd is herkenbaar voor iedereen die wel eens heeft  meegemaakt hoe enorm de impact kan zijn van een overlijden in een dorp (of een andere hechte gemeenschap). Unne goeie mins blieft altied laeve.

Maar het meest ondergewaardeerd vind ik Blieve Loepe. Eigenlijk gaat de tekst over hoe oneerlijk het leven is, aan de hand van twee stereotypes.

Degene die er voor moet vechten:

Ze zitte allien niemand kiekt nar ze um, ze griepe d’r altied net neave
Ze vroage zich tien kier per dag af wurrum, wurrum giet ut noeit zoals ik ut wil

En de mensen van wie het lijkt dat het ze allemaal maar komt aanwaaien:

Altied goj zin maake zich noeit echt druk
Noeit um ‘n grapje verleage
Ze hebbe van alles en altied geluk
Ze proate te hard en ze lache te veul
En met probleme zien ze zoe kloar
Wat ze neet snappe dat is flauwekul
En wat ze neet wiete is miestal neet woar