Waar kennen we Eddie Vedder ook alweer van?

Als zanger van Pearl Jam.

En waar kennen we…

…Pearl Jam ook alweer van? Die vraag had ik al een keer beantwoord.

O, sorry hoor. En waar kennen we Eddie niet meer van dan?

Het is over het algemeen wel bekend dat Vedder in 2007 de soundtrack verzorgde van de film Into the Wild, over een Amerikaanse jongen die na zijn studie besluit om zich af te zonderen in de wildernis van Alaska.

De soundtrack sluit prachtig aan bij deze film. Je hoort er alles in terug: de eenzaamheid, de vastberandendheid van de hoofdpersoon en het wilde leven in de natuur.

Ook al is deze soundtrack bekend, een hit scoorde Vedder er niet mee. Niet verwonderlijk, want er werd niet eens een single uitgebracht van deze CD. Toch is met name Society voor mij één van de meest indrukwekkende liedjes, niet alleen van dit album, maar van het hele oeuvre van Eddie Vedder. Het beschrijft de weerzin die de hoofdpersoon in de film heeft tegen de maatschappij, in rake bewoordingen:

When you want more than you have
You think you need…
And when you think more than you want
Your thoughts begin to bleed
I think I need to find a bigger place
Because when you have more than you think
You need more space

Society, you’re a crazy breed
Hope you’re not lonely without me…
Society, crazy indeed
Hope you’re not lonely without me…

De melodie doet sterk denken aan Blowing in the Wind van Bob Dylan, in de gitaarsolo wordt hier ook subtiel naar verwezen.

Update: Eddie is door regisseur Sean Penn persoonlijk gevraagd om de soundtrack te verzorgen. Omdat Vedder zich het krantenartikel herinnerde, zei hij meteen ‘ja’ (met dank aan Robert Arnold).