Waar kennen we RATM ook alweer van?

FUCK YOU I WON’T DO WHAT YOU TELL ME!

Misschien wel de meest meegebrulde tekst uit een jaren-negentig-liedje. Rage Against The Machine brak mainstream door in 1992, tegen ieders verwachting in, met hun titelloze debuutalbum. De single Killing in the name of is een lijflied geworden van een hele generatie liefhebbers van alternatieve muziek.

Ook andere singles van dat album (Freedom, Bombtrack en Bullet in the Head) werden iconen, maar alleen onder de liefhebbers (en niet meer in de Top 40).

Waar niet meer van?

De opvolger van het debuutalbum, Evil Empire, zag het levenslicht in 1996. Niet zonder horten of stoten: de band moest zo’n beetje worden gedwongen door de platenmaatschappij: of een album opnemen, of jullie gaan maar uit elkaar.

Evil Empire klinkt grotendeels hetzelfde als zijn voorganger, maar wordt toch minder goed ontvangen. Blijkbaar is de magie van RATM bij het grote publiek uitgewerkt. Hits scoren ze al helemaal niet meer.

Eigenlijk had elke single van dit album in aanmerking kunnen komen voor een Schaduwtje, maar ik heb gekozen voor Rodeo Down, omdat dit op YouTube niet verder komt dan een schamele 25.000 views. Dat heeft zo’n liedje toch niet verdiend!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.