Waar kennen we Urban Dance Squad ook alweer van?

Als je Urban Dance Squad niet kent, moet je je eigenlijk een beetje schamen. Eind jaren tachtig zijn zanger Rudeboy en zijn kompanen één van de eersten die hiphop en rock samensmelten tot wat later crossover zal gaan heten. Ze hebben daarmee een grote invloed op bands als Rage Against The Machine in de jaren negentig.

Had ik al gezegd dat ze ook nog uit Nederland komen en internationaal ontzettend succesvol zijn? UDS wordt ook wel gezien als de meest invloedrijke band uit ons land van de afgelopen decennia.

Qua hits valt het een beetje tegen voor de band. Met Deeper Shade Of Soul (dat na al die jaren sterk doet denken aan De La Soul) breken ze door en dat liedje zal ook aan hun blijven kleven. Ook en Fast Lane en Demagogue doen het aardig.

Waar niet meer van?

Het enige goede antwoord is ‘van te veel briljante, vergeten liedjes’, zoals Good Grief en No Kid.

Maar eigenlijk wilde ik het hebben over Routine. Het mag gezien worden als een dappere poging van Rudeboy om te zingen. Dat dit niet helemaal goed uitpakte, geeft het nummer wat mij betreft juist iets extra’s (ik houd er nu eenmaal van als muziek een beetje piept en kraakt). Dat het geen hit is geworden, mag dan ook niet verbazen.

 

One comment

  1. Leuke bespiegeling op Routine. Prachtig melancholiek gitaargeluid ook. Hoor er ook wel wat van Fatal Flowers en Claw Boys Claw in terug.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.