Waar kennen we de Red Hot Chili Peppers ook alweer van?

Moge duidelijk zijn. Funk-rock-band die begin jaren negentig doorbreekt met het album Blood Sugar Sex Magic (hits: Under The Bridge en Give It Away). De rest van de jaren negentig spelen ze geen grote rol van betekenis, met name doordat One Hot Minute het succes van zijn voorganger niet kan evenaren.

Achteraf weten we wel waarom: gitarist John Frusciante had de band verlaten (drugsproblemen). In 1999 besluit hij weer aan te haken en hun nieuwe CD Californication wordt een instant klassieker. Ook de twee volgende albums, By The Way en Stadium Arcadium, slaan aan.

Waar niet meer van?

Misschien ken je dat: je koopt een CD net nadat hij is uitgebracht, je kent dus alle nummers voordat ze op single verschijnen. Je schat ook al in welke tracks op single zullen worden uitgebracht. Maar nu net dat liedje waarvan jij denkt dat het hun grootste hit gaat worden, doet niets of wordt niet eens uitgebracht.

De RHCP hebben mij wat dat betreft al vaak verrast. Otherside van Californication is niet de klassieker geworden die ik had verwacht, Desecration Smile van Stadium Arcadium ook niet. Dosed van By the Way is niet eens uitgebracht. Het meest onbegrijpelijke vind ik dat nog bij Breaking The Girl: sferisch liedje met prachtige akkoorden en nooit kwam de stem van Antony Kiedis zo mooi naar voren. Maar een hit, ho maar.

Of ze die nog ooit gaan krijgen is maar de vraag: John Frusciante heeft de band weer verlaten.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.