Waar kennen we Editors ook alweer van?

Editors is één van de nieuwe newwave-bandjes die in de jaren nul bij het grote publiek bekend worden. Hun sound is geïnspireerd door de strakke, duistere jaren-tachtig-pop als Joy Division en Dead Can Dance.

Grote hits hebben ze niet gehad in Nederland: wel werd de debuutsingle Munich veel gedraaid op de radio, evenals An End Has A Start, Racing Rats en Smokers Outside The Hospital Doors.

Hun derde album, In This Light And On This Evening, dat in 2009 verscheen, betekende een stijlbreuk met de strakke gitaren, die waren ingeruild voor synthesizers met strakke beats. Het leverde hun zelfs een hitje op: Papillon, dat nog door Tiësto werd geremixt.

Waar niet meer van?

In 2010 leverde de groep een nummer voor de soundtrack van de vampierenfilm Twilight: New Moon. De uitvoering op Rock Werchter (ik had het geluk daar bij te mogen zijn) van dat jaar werd meteen legendarisch – misschien ook door de fan die uitzinnig mee stond te zingen en pas aan het eind in de gaten kreeg dat hij werd gefilmd.

Het nummer werd uitgebracht in België en Nederland, waar het respectievelijk de nummer 1 van de hitlijsten bereikte en – je raadt het al – niets deed.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.