Waar kennen we N.E.R.D. ook alweer van?

Pharrell Williams en Chad Hugo van N.E.R.D. (afkorting van No One Ever Really Dies) hebben misschien wel voor een groot deel de sound van de eerste helft van de zeroes bepaald. Als producer-duo Neptunes zijn ze verantwoordelijk voor veel hits van Britney Spears, Justin Timerlake en Snoop Dogg.

In 2001 besluiten ze het ook als artiest te proberen. En met succes: ze scoren hits met nummers als She Wants to Move, Lapdance en Rockstar.

Waar niet meer van?

Eén van hun mooiste nummers, Provider, is wel uitgebracht maar geen hit geworden. Onbegrijpelijk. Provider het gaat over een vader die noodgedwongen drugs gaat dealen om zijn gezin te kunnen houden. De spanning en wanhoop waaraan de hoofdpersoon onder lijdt, zijn voelbaar.

Hoogtepuntje: de uitbarsting Don’t tell me you don’t know what you see, when you’re looking at a motherfucker just like me!’ Net zo lekker mee te brullen als Fuck you I won’t do what you tell me van Rage Against the Machine.

Grappig: ik zie nu dat de omschrijving van deze YouTube-video ‘very underrated song’ is. Blijkbaar ben ik niet de enige.