Waar kennen we Pearl Jam ook alweer van?

Goede vraag. Waar niet van? Groot geworden in de Grunge-periode, samen met Nirvana, Stone Temple Pilots en Soundgarden, is Pearl Jam de enige band die nog alive and kicking is. De grote doorbraak kwam met het nummer Alive van het debuutalbum Ten, ook Jeremy werd een hit.

Sinds 2000 heeft Pearl Jam niet veel commercieel succes gehad, tot het album Backspacer uit 2009. In tegenstelling tot de voorgangers klinkt het ook bijzonder melodieus en fris (sommigen beweren dat de plaat zo vrolijk klinkt omdat de band blij was dat Bush had plaatsgemaakt voor Obama). Pearl Jam scoorde zelfs weer een hit: de ballad Just Breathe, die weer geïnspireerd is op het soloalbum dat zanger Eddie Vedder maakte voor de film Into the Wild (2007).

Waar niet meer van?

Pearl Jam kreeg enorm veel fans met het debuutalbum Ten. Toen het even duurde voordat de opvolger Versus verscheen, laafden veel fans zich aan nieuw materiaal dat tussendoor uitkwam. Zo kreeg Yellow Ledbetter, de B-kant van Jeremy, een cultstatus – of het nu kwam door de mooie melodielijn, de totaal onverstaanbare tekst of de prachtige Jimi Hendrix-achtige intro.

Nog zo’n liedje dat tussen wal en schip inviel, maar toch hoog in de top-10 van veel Pearl Jam-fans staat, is State of Love and Trust. Het nummer stond op de soundtrack van de film Singles, waar ook Alice in Chains en Soundgarden aan meewerkte. Helemaal mooi is de uitvoering van State of Love and Trust tijdens MTV Unplugged.