We zijn bij Ondergewaardeerde Liedjes natuurlijk niet van steen. Ook wij kunnen emotioneel worden meegesleurd door muziek. Regelmatig zijn we getroffen door bijzondere melodieën of horen we teksten die keihard bij ons binnenkomen. Of allebei! Een treffend voorbeeld daarvan is Nieuwe Zinnen, het nieuwe nummer van Esther de Jong. Het kwam een paar weken geleden uit en raakte meteen de juiste snaar. En na vele luisterbeurten is het nummer alleen nog maar meer gegroeid. Tot in de ruimte en verder. Alle reden om eens in gesprek te gaan met Esther zelf. Niet alleen om wat meer te weten te komen over het nummer, maar ook om te praten over haar inspiratiebronnen en om te vragen wat we nog meer van haar mogen verwachten.

“Het hele onderwerp van Nieuwe Zinnen is voor mij heel erg actueel”

Waar zou je Esther de Jong van kunnen kennen? Nou, wellicht van haar vorig jaar verschenen debuutalbum, Even Over Leven, uitgekomen via Excelsior Recordings. En voor dat album bracht ze ook al twee EP’s uit, waaronder ook al één via Excelsior.
Esther: “Ongeveer in 2018 begonnen de gesprekken met Excelsior en vanaf dat moment ga je een heel traject in. Ik had op dat moment eigenlijk al een heel album klaarliggen, maar dat werd uiteindelijk een EP. Daarna, in corona-tijd, ben ik aan het Even Over Leven begonnen. Dat was voor mij een hele ommezwaai omdat ik het niet als een soloproject zag en het met een band wilde maken. Ik wilde echt ‘in with a bang’.”

En dat is gelukt: “Het album is heel mooi geworden. Ik ben er erg blij mee. Het heeft echt een eigen stijl. Wat voor stijl? Ik merk wel dat ik vaak moeite heb om te omschrijven wat voor muziek het nou precies is.” 

Esther de Jong is niet in een hokje te stoppen. Dat is artistiek gezien heel mooi en het houdt het muzikaal spannend, maar het kan ook ingewikkeld zijn blijkt. Esther: “De communicatie naar bijvoorbeeld programmeurs toe is soms best wel lastig. Want, wat wordt er nu geboekt? Een solo-artiest of een volledige band? En is het nu Nederlandstalige muziek of begint het nu een beetje als Radiohead te klinken?” 

In haar bio op haar eigen website omschrijft ze geen genres die van toepassing zijn voor haar muziek, maar juist wel welke artiesten haar hebben beïnvloed. Een prachtige lijst, met welklinkende namen als Robert Long, Radiohead, Wende, Father John Misty en Elbow. “De artiesten die ik daar heb omschreven, daar ben ik heel groot fan van. Qua Robert Long is dat met name tekstueel. Ik vind het erg zonde dat ik hem nooit live heb gezien. Een aantal platen draaiden we vroeger grijs. Hij gebruikt klare taal en hij windt er geen doekjes om. Ik bewonder hem voor zijn onderwerpen en eerlijkheid. Evenals Wende. Haar heb ik een aantal keer live gezien: de intensiteit, de eerlijkheid en haar overdracht vind ik heel inspirerend. En die van Father John Misty net zo. Wat betreft taalgebruik bewonder ik ook Elbow. Ik haal er veel inspiratie uit, al zijn mijn eigen teksten niet echt zo poëtisch als sommige teksten van hen. Daarbij bewonder ik Elbow ook vanwege de muzikale kant van de band. Dat komt in de buurt waar wij als band dan nu mee bezig zijn. Net als Radiohead! Die band is ook een hele grote inspiratiebron. Ik bewonder hoe ze zichzelf altijd vernieuwen en niet meegaan met de stroom.”

“Mijn insteek is nu dat ik wat liedjes wil gaan schrijven die meer de wat stevigere kant opgaan. Wellicht is het ook wat makkelijker te verteren voor de luisteraar, maar het is ook gewoon even iets waar ik zin in heb”

Dit jaar zijn er twee singles uitgekomen, Eindstation en Nieuwe Zinnen. Maar deze releases moeten we niet zien als voorbodes voor een nieuw album.
“Er was inspiratie, dat hou je niet tegen, het is zonde om deze nummers niet uit te brengen. De nieuwe nummers zijn niet met de hele band gemaakt: Eindstation is alleen samen met Kaspar geschreven en Nieuwe Zinnen met alleen Esker van de Werken. Ik weet wel zeker dat als we met de band aan het nieuwe album beginnen, dat dat niet gaat klinken als bijvoorbeeld Nieuwe Zinnen. We willen wel nieuw werk maken, maar dus niet per se met deze muzikale invulling. Ik wil met name dat er veel drive in komt, zoals bij In Rainbows van Radiohead. Al zit ik uiteraard nog wel heel erg op tekst. Dat is mijn focus. En dat blijft wel zo.” 

Ook al is er dit jaar sprake van wat minder werken met de band en gaat de aandacht meer uit naar haar solo-werk op dit moment, de behoefte om muziek als band te maken is heel erg aanwezig. “Ik wil gewoon spelen. Ik vind spelen één van de leukste dingen van muziek maken: het contact maken met de mensen, het performen. En ik merk nu ook hoe mooi het is om met meer mensen op het podium te staan. Ik vind het aandoenlijk dat bandleden meezingen met mijn teksten. Dat voelt zo sterk! Ik merk ook dat ik veel voldoening haal uit het spelen van de wat stevigere liedjes, zoals Hier en Nu (We Leven Echt) en Ogen Dicht. Ik haal er veel plezier uit dat ik met de band zo’n geluid op het podium kan produceren. Mijn insteek is nu dat ik wat liedjes wil gaan schrijven die meer de wat stevigere kant opgaan. Wellicht is het ook wat makkelijker te verteren voor de luisteraar, maar het is ook gewoon even iets waar ik zin in heb.” 

“Ik heb echt het idee dat alles heel erg goed is samengekomen bij dit nummer” 

Het nummer Nieuwe Zinnen gaat specifiek over herkansingen in het leven, over iets nieuws willen, iets anders. Deze thematiek leeft dus heel erg bij Esther de Jong zelf, concluderen wij.
“Ja, zeker! Het hele onderwerp van Nieuwe Zinnen is voor mij heel erg actueel. Het is nog steeds relevant. Ik heb het anderhalf jaar geleden geschreven, maar nog steeds voel ik er heel veel bij. En ik ben heel blij met het nummer. De tekst speelt met zichzelf: ‘nieuwe zinnen, zin in het leven’…. Het zijn zinnen die doorlopen, maar niet helemaal lekker misschien. Ik vind het dus mooi dat het aan de ene kant heel duidelijk en recht voor zijn raap is, maar tegelijk ook multi-interpretabel. De muzikale invulling beweegt ook steeds heen en weer. Tenminste, zo voel ik dat. Ik heb echt het idee dat alles heel erg goed is samengekomen bij dit nummer. Bovendien vind ik het waardevol om te horen dat het sterk binnenkomt bij veel mensen. Ik heb meerdere mensen gesproken bij wie Nieuwe Zinnen helemaal actueel is. En omdat het zo’n existentieel nummer is, is dat voor mij ook weer geruststellend, zo van: echt meer mensen hebben dit.”

Bij het nummer hoort een prachtige clip, gemaakt door Jan Martien Dekker. “Hij heeft heel veel voor mij al gemaakt”, zegt Esther: “Het was weer erg leuk om dit met hem te kunnen maken, ik haal er erg veel voldoening uit. De clip voegt ook echt iets toe, de combinatie van beeld met muziek is zo mooi.” 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.