65 jaar geleden verscheen Kom Van Dat Dak Af van Peter Koelewijn. De start van de Nederlandstalige rock- en popmuziek. In al die jaren is veel prachtige Nederlandstalige muziek verschenen. De bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes kiezen deze zomer de in hun oren mooiste en meest ondergewaardeerde Nederlandstalige liedjes uit die 65 jaar.
Bij Nederlandstalige muziek denk je al snel aan Hazes, Doe Maar, misschien Blof of Racoon? Dus het levenslied, pop, indie. Misschien iets minder snel aan hiphop, hoewel de Nederhop ook flink populair is. Als ik kijk naar de blogs tot nu toe dan mist het toch ook nog wel. Tijd om daar eens verandering in te brengen.
Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik Sticks de allerbeste vind. Maar daar heb ik al meerdere keren over geschreven, dus die sla ik even over. Great Minds dan? Daar begon het immers. Nee, ook die laat ik even liggen. Hoewel… daar begon voor mij wel de ontdekkingstocht, ook voor wat betreft de muziek van Great Mind Winne. Eerder schreef ik al eens over Lotgenoot, maar de man heeft zo enorm veel goeds gemaakt.
Wat ik vooral heel erg tof vind is dat Winne niet alleen een verhaal vertelt, maar ook heel empatisch vanuit verschillende oogpunten kan vertellen. Winne is echt een meester in op deze manier een verhaal vertellen zonder te oordelen maar met compassie en/of begrip. Neem als voorbeeld Eerwraak, waarin zoals de titel al zegt het verhaal van een eerwraak verteld wordt. Een onderwerp waar iedereen direct een mening over klaar heeft. Winne vertelt dit verhaal zonder te oordelen en op zo’n manier dat je misschien na het luisteren begrijpt hoe dit in elkaar steekt zonder dat je direct een mening van een ander meekrijgt ook. Zeker in de huidige tijd is dat uniek en met de manier waarop Winne dat doet kan ik niet anders dan enorm onder de indruk zijn.
In veel van dit soort tracks, zoals Eerwraak maar bijvoorbeeld ook Crime Passionel, hoor je vanuit meerdere gezichtspunten van meerdere personen. Maar in Rood, waar ik het nu over wil hebben, gaat het minder over hoe verschillende mensen tegen iets aankijken, maar het gaat om verschillende manieren om met dezelfde situatie om te gaan. Dat doet Winne meesterlijk door eerst 1 aanpak te bespreken (op een agressieve manier reageren op een bedreiging), vervolgens terug te spoelen, en dan nog eens terug te kijken naar hoe je ook met die situatie om kan gaan, namelijk met empathie en begrip, op een de-escallerende manier in plaats van door alles direct uit de hand te laten lopen.
Rood komt van Winne Zonder Strijd, een album uit 2009. Maar het onderwerp is nog steeds actueel, de les die we hieruit kunnen leren zal altijd blijven: Laten we proberen de ander te begrijpen en op een positieve manier met situaties om te gaan in plaats van agressief of oordelend. Rood loopt naadloos door in Luidsprekers, dat in de intro ook nog de confronterende tekst bevat:
Haat is de nieuwe liefde
Laten wij van Winne leren, en liefde de nieuwe haat maken. Dat kunnen we wel gebruiken nu.