65 jaar geleden verscheen Kom Van Dat Dak Af van Peter Koelewijn. De start van de Nederlandstalige rock- en popmuziek. In al die jaren is veel prachtige Nederlandstalige muziek verschenen. De bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes kiezen deze zomer de in hun oren mooiste en meest ondergewaardeerde Nederlandstalige liedjes uit die 65 jaar.

Vorig jaar bezocht ik een concert van Frank Boeijen. Ik heb een paar platen van de Frank Boeijen Groep, maar ben geen uitgesproken liefhebber en ik had hem nog nooit live gezien. Hoog tijd dat daar verandering in kwam. Bij de eerste vocale inzet steeg direct mijn respect voor deze man, want hoe oud is hij eigenlijk? En die stem is zo spot on en heeft geen enkel spoor van sleetsheid. Daarnaast; wordt hij überhaupt ouder, of is dit iemand die voor eeuwig 40 blijft?

Naast mijn verwondering over Boeijen, verwonderde ik me ook over mijzelf, want ik ontdekte dat ik zeker 75% van de nummers kon meezingen. Niet dat ik het deed, want ik laat graag het podium aan hen die écht kunnen zingen. Maar toch, bijzonder hoe deze artiest zich op de een of andere manier in mijn geheugen heeft weten te nestelen. En in het geheugen van zovelen en daarom mag Frank Boeijen niet ontbreken in 65 jaar Nederlandstalige pophistorie.

Één van die nummers die ik van A tot Z kende was Crime Passionel. Ik was er aanvankelijk vanuit gegaan dat dit nummer Top 2000-materiaal was en ooit een grote hit en daarom niet geschikt als ondergewaardeerd liedje. Maar het heeft het nooit verder gebracht dan de tipparade. Schande, want dit is een iconisch nummer. Ik weet dat Frank Boeijen graag schrijft over waargebeurde verhalen zoals in Zwart Wit en Kronenburg Park, maar ik heb nergens terug kunnen vinden of de beschreven Crime Passionel ooit heeft plaatsgevonden.

Uiteraard speelt zanger Frank Boeijen een hoofdrol in de Frank Boeijen Groep, maar deze band kent meer grootheden. Bij het nummer Crime Passionel maakt Maarten Peters zijn opwachting en hoe. Naast het gitaarwerk zorgt Peters voor de achtergrondzang. Hij bleef niet heel lang bij de band en koos twee jaar later voor een solocarrière. Uiteraard kennen we Maarten Peters ook als bandlid en songwriter voor zijn levenspartner Margriet Eshuijs†.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.