65 jaar geleden verscheen ‘Kom van dat dak’ af van Peter Koelewijn. De start van de Nederlandstalige rock- en popmuziek. In al die jaren is er veel prachtige Nederlandstalige muziek verschenen. De bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes kiezen deze zomer de in hun oren mooiste en meest ondergewaardeerde Nederlandstalige liedjes uit die 65 jaar.
De Fries/ Groningse liedjesschrijver Meindert Talma heeft het portretteren van de doodgewone Noorderling, dan wel anderszins typisch van aard, tot een van zijn specialismen ontwikkeld. Voorbeelden zijn onder meer de lofzangen op Romy (de stem van de Friese Wouden), de Stadskabouter, Otto Pekel en de bekendste van allemaal: Jannes van der Wal.
Op het album ‘Je Denkt Dat Het Komt’, wordt Medium Johan geïntroduceerd. Het medium is afkomstig uit het Fries/ Groningse Strobos:
Het is hier soms net een disco, zegt zijn Mem
Allemaal jeugd dat wat van hem wil,
‘Johan ik moet je wat vragen!’
En die jongen heeft al zoveel aan zijn hoofd!
(En dy jonge hat al safolle oan ‘e holle.)
‘Je Denkt Dat Het Komt’ is zowel verschenen als album en roman en gaat naast het beschrijven van al die kleurrijke types uit de Fryske Wâlden en de stad Groningen over ‘Meinderts brandende ambitie om vooruit te komen als muzikant, zijn (soms problematische) liefdesleven, familiebesognes en zijn avonturen met de leden van de Stichting Hobbyrock’.
Boek en album maken deel uit van de roman(album)cyclus over ‘Nederlands Onbekendste Popster’. Het volgende deel ‘Gezinsverbijstering’ verschijnt begin 2025.
Ik heb me regelmatig afgevraagd waarom die portretschetsen van Meindert Talma zo goed werken. Of het nu gaat om liedjes over voetballers als Ed de Goey of Andries Noppert, hele plaatkanten (Jannes van der Wal) of complete albums: (Hendrik) Werkman en Domela Nieuwenhuis.
Het geheim zit ‘m enerzijds in het breed uitmeten van de eigenaardigheden van de geportretteerden en anderzijds in het met mededogen en respect uittekenen van mensen die zich niet teveel storen aan geldende conventies en die hun zelfbewuste eigenheid argeloos omarmen.
In wezen gelden die eigenschappen ook voor de persoon Meindert Talma zelf. Zelfspot is hem niet vreemd. Maar het zelfbewustzijn dat hij een unieke artiest is die een tijdloos oeuvre creëert ook niet.