65 jaar geleden verscheen Kom van dat dak af van Peter Koelewijn. De start van de Nederlandstalige rock- en popmuziek. In al die jaren is veel prachtige Nederlandstalige muziek verschenen. De bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes kiezen deze zomer de in hun oren mooiste en meest ondergewaardeerde Nederlandstalige liedjes uit die 65 jaar.

Vreemde KostGangers staat voor Vrienten, Kooymans en Groot. Afzonderlijk hebben de mannen in verschillende genres hun sporen verdiend. Alle drie behoeven ze geen nadere introductie en mocht het wel nodig zijn, dan zou ik zeggen, lees en luister u even in. In 2017 brengen ze een eerste album uit genaamd Vreemde Kostgangers. Een mooi album met daarop de parel Zoete Woede.

Zoete Woede wordt gezongen door George Kooymans, de man van The Golden Earring zong voornamelijk in het Engels, en is een ware openbaring. Een prachtige stem, dat wisten we al. Maar die in het Nederlands ook prachtig klinkt. De Haagse tongval geeft dat beetje extra wat het allemaal de hoogte in drijft. En tja, dat Kooymans dan ook nog zelf de gitaarpartijen speelt, veel mooier kan het niet worden.

De tekst geschreven door Boudewijn de Groot is op muziek gezet door Kooymans en wat mij betreft dus één van de betere nummers van het album. Ik zei het al, een pareltje mede door hoe het nummer in elkaar is gezet. De achtergrond koortjes, de dubbel-stemmige zang, de gitaar-lickjes tussendoor. Het is en blijft genieten.

Er waren dagen van zon
Er waren jaren van pijn
Er waren nachten van liefde
Er was verraad en venijn
Er waren kreten van hartstocht
Van alle schaamte bevrijd
Ooit was de liefde voor eeuwig
Nu liep ze hem zwijgend voorbij

Zoete woede
Zoete woede
Zoete woede
Een bittere lach

Afbeelding via Jeroen Brummer – wikiportret.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.