Vraag aan honderd oldskool thrashmetal liefhebbers wat het eerste thrashnummer was, dan zullen waarschijnlijk vijftig mensen antwoorden: Stone Cold Crazy van Queen. Nog voor de term thrashmetal überhaupt bestond, kwam Queen op de proppen met dit uitzonderlijk snel en agressief gespeelde nummer. De gitarist van Queen, Brian May is hierover uiterst bescheiden en houdt het bij termen als: men zegt dat…. . May geeft wel aan dat door de fanatieke tekst, hij ook zorgde voor een fanatieke riff, maar verder was het nummer helemaal niet zo serieus bedoeld. Aanvankelijk zou Stone Cold Crazy zelfs een heel ander soort riff krijgen, zoals in het nummer Tear It Up, dat tien jaar later uitgebracht zou worden en ook veel meer past in het gangbare Queen repertoire. Stone Cold Crazy is te vinden op het in 1974 uitgebrachte Sheer Heart Attack. Ik moet zeggen dat dit derde Queen-album sowieso een hoogstandje is qua baanbrekende hardrock. In die zin zijn er creatieve paralellen te trekken met de eerst drie albums van Metallica, die ook baanbrekend waren.

Mijn eerste kennismaking met Stone Cold Crazy was niet Queen (misschien onopgemerkt wel eens gehoord), maar dat was Metallica. Tot en met het Black Album van Metallica kocht ik alles van de band op vinyl en dus ook de single Enter Sandman. Op de B-kant was Stone Cold Crazy te vinden en Metallica eerde hiermee de oude meesters voor wie zij veel bewondering hebben. Queen puristen vinden het heiligschennis dat Metallica de teksten platter maakte dan het origineel en ze begrepen al helemaal niet dat Queen dit goed vond en zelfs gezamenlijk dit nummer als tribute heeft opgevoerd. Deze tribute versie laat ik achterwege en plaats de B-kant versie die later ook op het geldkloppende album Garage Inc. is geplaatst. Ondanks de fantastische covers die we allemaal al eens gehoord hadden van Metallica, ben ik deze fantastische metalband daar enigszins kwijtgeraakt.

Door Metallica op het spoor gebracht van Stone Cold Crazy ben ik Queen nog meer gaan waarderen en ben ik ook de vroege platen van hen gaan luisteren. Dat Queen een grote invloed heeft gehad op de popmuziek en metal bewijzen de vele coverversies en albums die de grote meesters eren zoals de compilatie Keep Calm And Salute The Queen, waar een samenwerking te vinden is van Cheap Trick zanger Robin Zander en veelzijdig gitarist Steve Stevens die we allemaal kennen vanwege zijn solo in Michael Jacksons’ Dirty Diana. Omdat ik dit een leuke Stone Cold Crazy versie vind, plaats ik deze erbij. Het is alleen jammer van dat wegstervende outro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.