Op 21 december 2023 was Pia in het land. Pia was een storm, een bijzondere storm. Alle zes de stormvloedkeringen van Rijkswaterstaat gingen dicht. Blijkbaar was dat vrij uniek. En ook op de weg was storm Pia erg lelijk, een ware dominatrix. In de middag waren er diverse meldingen van omgewaaide bomen en tuimelende voertuigen. Het was een dag om te worden weggeblazen. En dat gebeurde dus ook. 

Was ik een fakking sukkel of was ik een held? Geen idee. In ieder geval ging ik aan het begin van de avond OP DE FIETS vanuit mijn woonplaats naar Groningen-stad, een tochtje van zo’n 10 kilometer, op weg naar een avondje Vera voor de bekendmaking van het beste nummer van Groningse bodem 2023, georganiseerd door 3voor12/Groningen. Op de heenweg ging het fluitend, ik had precies de wind in de rug. Ik hoefde echt amper te trappen. Dat was leuk! Ik zag het tegemoetkomend fietsverkeer veelal te voet, de wind was te heftig. Hahahaha. Wat een lol, maar langzaam begon ik te beseffen dat ik later op de avond ook nog terug moest keren, pal tegen de harde wind in. Ik appte het thuisfront toen ik in het heilige pand aan de Oosterstraat was gearriveerd dat het weleens een latertje kon worden deze avond. Dat begreep ze wel. En anders laat je de fiets staan en stap je in een taxi, was haar antwoord. Een taxi? Goed idee! 

Er waren zeer toffe optredens die avond. Marit Nygård had haar De Medemensen meegenomen en wist behoorlijk te overtuigen. Vervolgens liet de rapper – die ook zingt – not sure ons zien dat hij ontzettend was gegroeid. Zeker weten! De uitreiking van de prijs van beste nummer van Groningse bodem was haast een anti-climax, wederom werd de prijs gewonnen door The Vices. Maar het was dan wel weer indrukwekkend dat de band gewoon present was die avond ondanks dat ze diezelfde dag nog in Nijmegen hadden opgetreden voor 3FM Serious Request en ik meen zelfs de avond daarvoor nog ergens in het buitenland. Wat een bikkels. (En dit jaar maken ze weer kans, de nieuwe single – Wrong Ones – is weer behoorlijk tof.) Na de uitreiking was de band shoom aan de beurt. Het was de tweede keer dat ik ze zag en ik kreeg kippenvel toen ik ze een zeer goed gevulde grote zaal van Vera nu al plat zag spelen. Ga die band zeker zien als je de kans krijgt!

De avond was al geslaagd en toen moest het publiek nog voor het eerst live kennis gaan maken met TAXITAXI

In november, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen, was debuutsingle DOODSBANG uitgekomen. Een vette track, maar konden ze de hype verder ook al waarmaken? Bij aanvang van het optreden van de punk-boyband klonk Met De Vlam In De Pijp door de speakers. En de vlam sloeg dan ook in de pijp, eh pan. Vast niet de eerste keer dat drummer Roberto Cornetto, bassist Bobbie Baloney en gitarist en leadzanger Freddie Sunshine dit vuurtje oppookten! In de verte leken de mannen dan ook een beetje op Rob Schoenmakers (van The Desmonds), Rob Stefano en Fred Goverde (van Fred Goverde), die zouden dat ook goed kunnen inderdaad, maar die dragen dan weer niet van die coole en sexy monteur-overalls. 

Met weinig woorden en veel energie werden we lekker omvergeblazen. Elk nummer van de set was volledig raak. Inclusief natuurlijk een lekker lange en verrassend dansbare versie van DOODSBANG. Dit was gewoon direct de coolste band van het land. Wat zeg ik? Van de wereld! Pia was zelfs even vergeten daar in die zaal. TAXITAXI gaf goed tegengas en bleef rechtop in de wind. En uiteindelijk was ik ook helemaal niet meer doodsbang voor een wat stevige bries op de weg terug naar huis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.