Op 3 juni 2024 overleed Mark D. Ross, ook wel bekend onder zijn artiestennaam Brother Marquis. Voor wie er dan nog niet een belletje gaat rinkelen: Hij was de rapper van The 2 Live Crew in onder andere de controversiële hit Me So Horny.

Ross werd geboren in New York, groeide op in Los Angeles en begon in de vroege jaren 80 met muziek maken. Dat trok de aandacht van DJ en producer David Hobbs, die hem vroeg om onderdeel uit te maken van The 2 Live Crew. Ross ging hier op in en verhuisde naar Florida.

De groep was zeer succesvol en trok vooral de aandacht vanwege hun zeer seksueel getinte teksten. Titels als We Want Some P#ssy, Welcome to the F### Shop en Me So Horny spreken wat dat betreft voor zich. Ook in Nederland bereikte Me So Horny de nummer 1 positie in de Top 40 begin 1990. Ik was zelf toen nog maar een klein jochie, dus wist nog niet zo heel goed wat ze allemaal zeiden, maar dat het niet zo netjes was, besefte ik wel. Wat moeten onze ouders in die tijd gedacht hebben als we dit snoeihard draaiden?

Het refrein van Me So Horny is overigens een sample uit de film Full Metal Jacket over de Vietnamoorlog. Het succes van dit nummer trok, zeker in een staat als Florida, uiteraard ook de aandacht van conservatieve groepen en dit leidde tot een rechtszaak, waarbij het album As Nasty As They Wanna Be tot obsceen verklaard werd, en daarom illegaal om te verkopen.

Uiteraard accepteerde The 2 Live Crew dit niet en bleef de nummers spelen bij optredens, wat tot hun arrestatie leidde. Activisten voor vrijheid van meningsuiting, inclusief professoren op dat gebied, getuigden voor hen en de aanklacht werd verworpen. Hun volgende album Banned In The USA, gebruikmakend van Born In The USA met toestemming van Bruce Springsteen, werd een zeer politiek album als reactie op de eerdere processen. Het werd ook het eerste album waarop de bekende sticker Parental Advisory Explicit Lyrics kwam.

In hoger beroep werd het illegaal verklaren van As Nasty As The Wanna Be overigens alsnog van tafel geveegd, maar de hele zaak zorgt er wel voor dat The 2 Live Crew een plekje in de geschiedenisboeken heeft verworven als het gaat om vrijheid van meningsuiting in de muziek. Ross bleef de rest van zijn leven, naast andere projecten, onderdeel van The 2 Live Crew totdat hij op 3 juni 2024 op 57-jarige leeftijd overleed. Over de oorzaak van zijn overlijden is nog niets bekend gemaakt.

Foto: via Discogs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.