Van die raadsels die je bezighouden; hoe kan het dat het de knapste koppen nog steeds niet gelukt is om de schijf van Phaistos te ontcijferen? En, uit dezelfde kaartenbak: hoe is het mogelijk dat Money & The Man geen bekendheid geniet bij een groter publiek?

Want Henk Wesselink (gitaar) en Ymte Koekkoek (trommels) doen eigenlijk niets verkeerd. Of, beter gezegd, BIJNA niets verkeerd. Ze zijn namelijk tamelijk compromisloos. Liften niet mee op trends en spelen stug hun eigen variant van Bluesrock. Is dat verkeerd? Marketing-technisch: misschien. Aan de andere kant is dit soort heerlijke teringherrie een verademing vergeleken met het pseudo-intellectuele gepingel van de zoveelste Indie-band of de zouteloze pulp die op de doorsnee radiozender te horen is.

Vooral live zijn de twee in staat om de boel op hardhandige wijze wakker te schudden. Hun optredens doen denken aan sloopbedrijven die treurige panden met de grond gelijk maken, waarna er iets moois kan worden gebouwd. Dat doen ze met z’n tweetjes, want een reguliere basgitarist zou bij Henk en Ymte brandwerende kleding moeten dragen. En dat speelt wat lastig. Bovendien heeft Henk een inventief trucje bedacht wat zo’n extra persoon helemaal overbodig maakt. Zijn geheim vind je hier.

Money & The Man is het type band die veel kilometers maakt en ontzettend vaak live speelt. De vergelijking met oude bluesartiesten die hobo gingen en daarbij veel jukejoints aandeden ligt dan ook op de loer. In dat opzicht doet de band oude tijden herleven, niet in de laatste plaats door het nogal opvallende sportbroekje van Ymte. Een reliek dat zo uit de jaren zeventig afkomstig lijkt (het broekje bedoel ik dan). En nu we het toch over de seventies hebben; hoe Henk zijn gitaar behandeld doet sterk denken aan de verhouding tussen Pete Townsend (The Who) en zijn gitaar. Beide gitaren hebben de nodige vlieguren gemaakt. Dat soort agressie is ook wel eens lekker om mee te maken, mits het lijdend onderwerp het tenminste overleeft.

Het in mijn ogen meest iconische nummer van de twee is I Wanna Know, zo ongeveer het nummer waar alles mee begon. Tijd om de schoenen met stalen neuzen aan te trekken en een veiligheidsgordel om te doen, want hier is Money & The Man!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.