Waarschijnlijk bevind ik me in een soort midlifecrisis. Maar waar mijn leeftijdsgenoten een motor of een cabrio kopen, of opeens weer elk weekend in de kroeg of elders in het uitgaansleven te vinden zijn, uit het zich bij mij in een onbedwingbare neiging om op reis te willen.

Helaas laat zowel de financiële- als de gezinssituatie het niet toe om op dit moment weer eens een paar maanden het strak geregisseerde Nederland te verlaten en de wijde wereld in te trekken. En dus zoek ik naar andere manieren om die onbeheersbare drang te bevredigen. Ik binge de Grote Podcastlas, lees reisverslag na reisverslag en ben op dit moment bezig om mij zowel de Italiaanse als de Kroatische taal eigen te maken. En onze vakanties voor 2025, 2026 en 2027 heb ik stiekem al gepland.

Maar ook in de muziek merk ik dat het zich manifesteert. Want toen ik Une Fille De Tous Les Pays van Linda de Suza hoorde, spitste ik direct mijn oren. Enerzijds vanwege het aanstekelijke deuntje. Maar ook de tekst maakte dat ik opeens alle aandacht had voor wat er uit de speakers kwam. ‘Een meisje van alle landen’. En och, wat wilde ik dat op dat moment graag óók zijn: een kind van alle landen. Reizend door allerlei bijzondere oorden. Telkens een vinkje zettend als ik weer een landsgrens passeerde. Maar helaas, ik zat gewoon op kantoor.

Voor de zangeres had het liedje waarschijnlijk niet diezelfde lading. Linda de Suza werd geboren in het zuiden van Portugal maar vertrok in de jaren ’70 naar Frankrijk. Haar roots verloochende ze niet. Ze maakte naam als fado-zangeres en brak door met de single Um Português. Een nummer dat ook in Nederland de charts haalde.

Haar Une Fille De Tous Les Pays deed mij bij het eerste gehoor denken aan een liedje uit de beginjaren van de popmuziek in Nederland. Een periode waarin Franse en Duitse titels nog een belangrijk deel van de hitparades voor hun rekening namen. Maar het betreffende liedje bleek een stuk jonger. In 1982 haalde het hier een bescheiden 28ste plaats. En hoewel ze het daarmee beter deed dan in haar thuisland Frankrijk, zal het nog maar bij weinigen een belletje doen rinkelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.