Bij Ondergewaardeerde Liedjes besteden we graag aandacht aan nieuwe muziek. De rubriek ‘Nieuwe Muziek’ is de plek voor een goed gesprek met artiesten over nieuwe liedjes, én de plek waar we een podium willen bieden aan echt kakelvers talent.

Baby Blue is de nieuwe single van zangeres en songwriter Penny Roox. Het nummer is donker en gloomy en komt ook nog eens kei- en keihard bij je binnen. Baby Blue is aangrijpend, niet alleen vanwege het kwetsbare gehalte en de thematiek van het nummer, maar zeker ook vanwege het indringende stemgeluid van Penny Roox zelf. De track kwam op 1 maart uit en is de tweede single – na het zeer fraai klinkende By My Side – van haar aankomende debuut-EP.  Het maakte ons erg nieuwsgierig naar de ontstaansgeschiedenis. We gingen daarom met Penny Roox in gesprek, onder andere over kwetsbaarheid en over het vertellen van een verhaal. En over wat Baby Blue uiteindelijk nodig had om alsnog op de EP terecht te komen. 

“Ik kan kwetsbaarheid heel erg waarderen”

Maar voordat we het gaan hebben over Baby Blue en de EP, gaan we eerst nog even terug naar 2021. Toen kwam de debuutsingle uit van Penny Roox: Mean. Het kreeg direct de nodige aandacht. Onder andere was de single te horen op Radio 1, Radio 2, 3FM en Studio Brussel. Maar ondanks dat voor veel mensen dit een kennismaking was, kwam Mean uiteraard niet zomaar uit de lucht vallen.

Penny Roox: “Voor die tijd heb ik veel geschreven. In 2019 ben ik afgestudeerd aan de rockacademie, maar ik durfde in het begin eigenlijk niet echt goed iets te releasen. Ik denk dat het in mijn hoofd heel erg definitief werd: mijn allereerste single, dat moest allesomvattend zijn. Vervolgens kwam corona en kwam iedereen thuis te zitten. En toen dacht ik van ‘ja, ik heb nu niet zoveel andere dingen te doen’ en ook de afleidingen waren er niet meer en toen heb ik het er toch maar uitgegooid. Dat ging eigenlijk heel goed en ik ben er ook nooit meer mee gestopt.”

“Ik schrijf eerst het liedje en ga dan denken aan wat een song nodig heeft”

“Wat betreft muziek maken en releasen voelde ik altijd zo’n angst of ik het wel ging volhouden; allemaal ongegronde angsten uiteindelijk. Op dit moment ben ik bezig met het uitbrengen van mijn debuut-EP. Hiervoor heb ik negen singles uitgebracht, waarvan er dan drie niet meer online staan, maar ik heb dus al best heel wel wat stappen gezet.” 

“Dat ik songs ging uitbrengen was al een grote stap, maar ook is er veel progressie geweest op het gebied van productie, qua werken met verschillende producers, de zoektocht naar mijn eigen sound en ontdekken wat ik wil maken en wat ik wil vertellen.”

“Ik schrijf mijn liedjes zelf; de akkoorden, teksten en melodieën komen van mij en dan ga ik samen met mijn gitarist en bassist arrangeren en soort pre-produceren. Zo hebben we dat altijd gedaan, maar bij de eerste singles hebben we vervolgens alles heel erg uit handen gegeven aan de producers. Je komt ook in de positie dat je denkt dat die het ook beter zullen weten. We hebben wat dat betreft een heel leuke route afgelegd in het vinden van onze sound, waardoor we nu bij de EP veel meer zelf zijn gaan doen. De gitaren en ook de drums en de piano hebben we vanuit huis opgenomen. En met heel veel sporen gaan we nu naar de studio. Dus heel veel dingen van thuis blijven nu op de plaat staan. Er zit zo veel meer van onszelf in nu ook. Waar ik vroeger veel meer de mindset had van ‘iemand anders zal het wel beter weten’, is het nu meer de mindset van ‘als het werkt dan werkt het gewoon en dan hoef je niet altijd nog een keer over te doen’. Dat geeft heel veel creatieve ruimte.”

(tekst gaat door onder de video)

De eerste single van de EP kwam vorig jaar uit, By My Side – tevens de titel van de EP. Singles Baby Blue en By My Side klinken allebei heel eigen. Dit doet vermoeden dat de EP dan ook heel erg gevarieerd zal gaan klinken.

Penny Roox: “Zeker! En dat vond ik dus ook juist met die release van mijn allereerste nummer heel erg moeilijk, omdat ik dacht ‘ik maak heel veel verschillende dingen en hoe breng ik dat dan weer samen’. Maar dat is iets wat ik heel erg heb geaccepteerd de laatste tijd. De liedjes die ik schrijf zijn allemaal verschillende verhalen. Ik schrijf eerst het liedje en ga dan denken aan wat een song nodig heeft. Dat is niet altijd hetzelfde. Er zit echter wel een constante in, sowieso omdat ik het zing, maar alle songs hebben ook dezelfde soort zwaarte en melancholie.”

“Baby Blue hebben we bijvoorbeeld live opgenomen, met een baritongitaar. Door het geluid van die gitaar voelt het nummer heel erg laag en dark en gloomy. Ik heb het samen met mijn gitarist in één take opgenomen, in één ruimte. En daarna hebben we de piano en de contrabas toegevoegd.” 

“Eigenlijk hadden we eerst Baby Blue geschrapt van de EP. Omdat we de opname oorspronkelijk ongeveer hadden benaderd als de opname van By My Side: eerst de bariton, dan dit, dan dat, strijkers erbij, dan een drumcomputer… Maar die hele song ging stuk als het ware en toen hebben we hem best wel lang laten liggen. Vervolgens zijn we hem live gaan doen tijdens de Popronde en vond ik het al een stuk beter werken. Bovendien waren er zoveel mensen die ons vroegen of Baby Blue ook uit zou komen, dat ik vervolgens dacht: ‘oh, dit is wat het nodig heeft, de essentie van het live samen spelen’. Het was dus echt een kwestie van het verhaal vertellen, en niet de productie het werk laten doen.” 

En over verhalen vertellen gesproken, de verhalen op de EP zijn deels persoonlijk, maar gaan ook over de mensen om haar heen: “By My Side is eigenlijk het thema, omdat het gaat over mensen die om me heen zijn. Baby Blue is één van de songs die ik dan heb geschreven vanuit mijn eigen verhaal.” 

Baby Blue is een donkere, meeslepende ballad over het vervreemden van een geliefde. Kwetsbaarheid klinkt er zwaar in door: “Ik kan kwetsbaarheid heel erg waarderen in kunst en muziek. En ik vind het heel belangrijk dit te blijven uitdragen. Want in kwetsbaarheid zit de echte emotie en hierdoor hoor je de ware persoon erachter.”

De EP By My Side van Penny Roox verschijnt dit voorjaar. Baby Blue is te streamen via deze link.

Meer weten? Penny Roox is ook Penguin Artist bij Pinguin Radio

Foto’s: Jantina Talsma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.