Eén van de grootste herontdekkingen van 2023 was voor mij Duran Duran. Ja ik heb de oude hits van deze band altijd wel gekoesterd, al was het alleen maar vanwege de ‘The Reflex playback-act‘ die ik met mijn buurjongens deed op de jaarlijkse straatbarbecue. Maar ik was ze tamelijk kwijt geraakt. De belangrijkste oorzaak lag waarschijnlijk bij mezelf, want Notorious vond ik aanvankelijk helemaal niks en ik was in die tijd ook zelf een andere muzikale weg ingeslagen. De reden van de herontdekking was eigenlijk een live-registratie op Canvas, BBC of NPO-plus daar wil ik vanaf zijn. Ik was wat aan het zappen en gelukkig was de uitzending net begonnen en ademloos ben ik blijven hangen. Wat een ongelofelijke kracht heeft deze band toch.

Bij zo’n herontdekking ga ik ook meteen all the way en ik heb alle albums geluisterd via de streamingdiensten. De eerste albums behoren zeker nog steeds tot mijn favorieten, maar ook later werk zoals Medazzaland vind ik erg boeiend. Terug naar die beginperiode; na hun debuut kwam het album Rio waarvan de titeltrack ook in de Snob2000 is te vinden, maar veel hoger staat The Chauffeur. En terecht, want deze is voor de fijnproevers en de echte Durannies zoals collega Quint Kik mij bekend maakte als term. The Chauffeur is nooit als single uitgebracht, maar heeft wel een eigen videoclip. Een beetje controversieel ook, vanwege de topless dansact van Perri Lister. Hoewel controversieel… in de jaren 80 was men een stuk minder preuts dan vandaag, waar we restricties vinden op Youtube, vandaar dat ik onderaan de blog gekozen heb voor een luisterversie.

Simon le Bon schreef de tekst van The Chauffeur al enkele jaren voordat hij bij Duran Duran ging zingen. Hij verbleef een aantal maanden in een kibboets in de Negev woestijn van Israël. Een mooie tijd voor Le Bon waar hij naast hard werken genoot van het zonnige leven en het schrijven van poëzie. The Chauffeur is daar de uiteindelijke exponent van. Het nummer heeft een fantastisch doorlopend deuntje dat doorkruist wordt door een aantal tegenmelodieën waaronder de zanglijn. Alles bij elkaar maakt The Chauffeur een meesterwerk. En de solo en outro door de ocarina maken het nummer helemaal af. De ocarina, een kleine fluit dat origineel van aardewerk is, wordt bespeeld door Simon le Bon himself en zo nu en dan neemt hij het instrument ook live ter hande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.