Bad Kingdom van Moderat werd op 6 augustus 2013 uitgebracht. Het is afkomstig van het tweede album van het Duitse elektronische trio Moderat. Al tien jaar lang is het voor velen een favoriet nummer. Ook onder de Snob 2000-stemmers. Een super-nummer dus, van wat je een elektronische supergroep zou kunnen noemen; Sascha Ring is ook wel bekend als Apparat en Gernot Bronsert en Sebastian Szary zijn samen de act Modeselektor. Twee aansprekende elektronische acts uit dezelfde plaats, dat lijkt een mooie match, zeker als je de namen van de acts zo mooi kunt combineren. En uiteindelijk hebben ze dan ook tot nu toe ‘samen’ vier albums uitgebracht. Maar om nou te zeggen dat de samenwerking direct vanaf het begin een vanzelfsprekendheid was?  

In 2002 werd er een eerste poging ondernomen om samen te werken. Het was de bedoeling om een heel album te gaan opnemen als Moderat. Maar op z’n zachts gezegd, dat lukte niet helemaal. Het opnameproces verliep erg moeizaam en deze werd dan ook voortijdig afgebroken. Het enige wat er overbleef van die tijd was een EP en veel spijt. De titel van de EP zegt alles al: Auf Kosten Der Gesundheit. Al met al was Moderat een ongezonde samenwerking. 

Wellicht was het zoeken naar de juiste combinatie. Ondanks dat beide acts onder de noemer ‘elektronische acts’ vallen, zijn ze niet geheel over één kam te scheren. De muziek van Modeselektor is een harde combinatie van glitch, electro en hiphop; het gaat om de actie en om de mensen in een club met zware bassen te lijf te gaan. Apparat is wat meer introspectief en maakt meer gebruik van conventionele pop-structuren verpakt in een synth-geluid vol met sfeer. Toch werd er weer een poging tot samenwerken ondernomen, naar verluidt door een toevallige ontmoeting in een zwembad. (Details van die ontmoeting heb ik niet boven water kunnen krijgen.) En in 2009 lukte het uiteindelijk wél om een prachtig album met het beste van beide geluidswerelden uit te brengen. Gevolgd door, vier jaar later, een tweede album, met de toepasselijke naam Moderat II. 

Het tweede nummer van dat tweede album is Bad Kingdom, een zeer aantrekkelijke track. Je hoort de glitchy, hardere Modeselektor-sound in perfecte harmonie samengaan met veel Apparat-sfeer, aangevuld met een uitermate prettig meezingbare zanglijn. Al zit daar ook een bepaalde mate van treurnis in. Het nummer gaat over de slechte staat waarin iemand kan verkeren – of wellicht zelfs de mensheid – als er tijdens het leven verkeerde keuzes zijn gemaakt; inhaligheid en corruptie leiden tot niks goeds. De track is dus opwindend en heeft gelaagdheid. Het mag geen wonder heten dat het nu al een hele tijd in de Snob 2000 terug te vinden is. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.