Bij Ondergewaardeerde Liedjes besteden we graag aandacht aan nieuwe muziek. De rubriek ‘Nieuwe Muziek’ is de plek voor een goed gesprek met artiesten over nieuwe liedjes, én de plek waar we een podium willen bieden aan echt kakelvers talent.

In oktober van dit jaar verscheen de debuut EP van Cloud Cukkoo: Half-Forgotten Dream. Cloud Cukkoo is het soloproject van zangeres, liedjesschrijver, en producer Jori van Gemert. Haar EP is er één die je niet aan je voorbij moet laten gaan. Zeker niet als je houdt van onweerstaanbare, dansbare, en iets duistere indiepop. Half-Forgotten Dream blijft in je hoofd ronddansen. We gingen in gesprek met Jori, en spraken over contrasten en herrijzenissen. En over Lost On You, haar nieuwe single. 

“Je kan je in een menigte heel erg alleen voelen”

“Een paar jaar geleden was Cloud Cukkoo een band,” vertelt Jori: “Maar eigenlijk was het toen al helemaal mijn ding, ik schreef alle liedjes. Wij hebben in 2017 veel gespeeld en we hebben echt hele leuke dingen gedaan. Er zijn twee singles uitgebracht ook. Maar in 2018 viel die band uit elkaar. Daar moest ik echt even van bijkomen, ik heb er best moeite mee gehad. Vervolgens krabbelde ik een beetje op. Tijdens corona ben ik zelf heel veel gaan produceren. Uiteindelijk heb ik in 2021 een voorstelling gedaan, met een andere band en met nieuwe muziek, en dat voelde als de herrijzenis van de feniks.” De knop ging om bij Jori: “Ik had natuurlijk mooie momenten gehad met de oorspronkelijke band, maar ik had ook veel ellendige dingen meegemaakt. En nu was het bij mij van: Oké, Cloud Cukkoo wordt mijn soloproject, ik ga alleen verder.”

Dit jaar is uiteindelijk opmerkelijk geworden voor Cloud Cukkoo: “Ik heb eigenlijk een goed jaar inderdaad, er zijn een heleboel mooie momenten. Zo is bijvoorbeeld één van mijn liedjes – Alice (Acoustic) – gebruikt voor één van de grootste TV-shows van Duitsland, het was bij de winnende finale-dans van Let’s Dance. Ik kwam daar achter omdat mensen me ineens gingen DM’en op Instagram. Het nummer is inmiddels 160.000 keer beluisterd.” Het is opmerkelijk hoe dat kan gaan. “Het heeft heel veel deuren voor mij geopend. Ik werd bijvoorbeeld ineens benaderd door labels – dan zit je plotseling met Sony en Warner aan tafel. En verder heb ik hierdoor dan ook weer heel veel boekingen gekregen voor de Popronde, waar ik ook aan deelneem.”

(Tekst gaat door onder de video)

De muziek van Cloud Cukkoo omschrijft Jori als dansbare depressie, het is donkere indie, maar het zet je zeker ook in beweging. “Ik denk dat ik contrasten heel erg mooi vind, en het is ook wel een thema in mijn leven. Je kan je in een menigte heel erg alleen voelen. Ik denk wel dat ik heel bubbly en grappig ben, en open, maar ik ben ook heel erg emotioneel en angstig en vaak overweldigd. Ik denk niet dat het leven happy de peppy echt is, dus ik denk dat de muziek echt een weerspiegeling is van wie ik ben. Een liedje als Lost On You bijvoorbeeld, dat is eigenlijk een positief nummer, het gaat over dingen terugvinden waarvan je het gevoel had dat je het kwijt was, maar er gaat wel een heel pestverleden aan vooraf.”

“Ik vergelijk het een beetje met het televisieprogramma RuPaul’s Drag Race. Dat is een show waarin dragqueens met elkaar de strijd aangaan, dat zijn heel extravagante, flamboyante figuren in de mooiste kleding. Als ze echter aan het opmaken zijn dan hoor je echt verhalen over hoe ze uit de kerk zijn verbannen bijvoorbeeld, en over hoe een beste vriend is vermoord. Dat is de schuring die ik aantrekkelijk vind. En daar heb je de herrijzenis van de feniks weer: ten onder gaan en er iets moois in vinden.” 

Lost On You is de nieuwste single van de EP, de laatste track die bij de overige nummers van de EP is gekomen. Maar in zekere zin is het juist ook een heel bepalende track: “Ik denk dat ik het verhaal wat ik tijdens mijn optredens over Lost On You vertel heel erg bij mensen weet te resoneren, en dat ze daardoor de lading van de EP uiteindelijk heel goed weten te voelen.” 

Meer weten? Cloud Cukkoo is ook Penguin Artist bij Pinguin Radio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.