Vijfsterrenrecensies. Ze zouden er eigenlijk mee moeten stoppen. Vijfsterrenrecensies vormen op voorhand je mening over muziek, ondanks dat je er nog geen noot hebt gehoord. In dit geval was het de recensie in de Volkskrant die mij verplichtten om Lankum geweldig te vinden.

Lankum is een Iers viertal dat hele traditionele muziek naar het nu probeert te brengen. Dat doen ze al sinds een jaar of tien maar in 2023 beleefde Lankum een bescheiden doorbraak met de plaat False Lankum. Muziek met bescheiden gitaar maar vooral veel viool en orgel. De klaagzang van Radie Paet benadrukt het verleden waar Lankum duidelijk haar muziek in wortelt. Of de muziek wat met je doet, is denk ik afhankelijk van je gemoedstoestand. Bij mij sluimerde aanvankelijk A Man of Constant Sorrow door mijn hoofd en dat helpt niet om de dragende muziek van Lankum echt serieus te nemen. Die gaat namelijk over dood en verderf enzo. De associatie van een Coen-film met George Clooney, geobsedeerd door zijn haar, past niet helemaal bij dat beeld. Het vijfsterrengevoel had ik in eerste instantie dan ook niet echt te pakken.

Inmiddels ben ik om. Oorzaak: het podium. Op zaterdagmiddag stond Lankum op het podium op festival Best Kept Secret en opeens viel het kwartje. Kwam het grootse in de muziek van Lankum kneiterhard binnen. Opeens viel het venijn op. En kwam vooral het filmische heel fraai naar voren. Liedjes van veelal zes, zeven minuten en meer, waarvan zeker de helft instrumentaal. Het stuwende in viool en doedelzak, het bezwerende, het ontvouwde zich op een prachtige manier. Met name het instrumentale brengt een vreemd innerlijk tegenstrijdig gevoel los. De tijd en de ruimte die Lankum neemt voor het instrumentale doet wijds aan, op een vreemde manier haast ambient, terwijl de arrangementen niet anders dan beklemmend zijn. Dat alles maakt de muziek van Lankum de perfecte soundtrack voor duistere, gruwelijke films. Als je er voor open staat, is de muziek van Lankum van een grote schoonheid.

In de lijstjes van beste concerten op Best Kept Secret werd Lankum steevast genegeerd maar dat was ten onrechte. Lankum is live prachtig en echt het bekijken waard, als ze zich weer in Nederland voor een tour melden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.