Gedrag dat schijnbaar onontkoombaar leidt tot onbedoelde uitkomsten. Op belangrijke kruispunten steeds de verkeerde afslag nemen. Je man – die je van je werk zou komen ophalen – geboeid in een politieauto zien zitten.

Welkom in de wereld van Willy Vlautin, songschrijver van onder meer The Delines. De songs van The Delines – en dus Willy Vlautin – worden geroemd om hun prozaïsche teksten waarbij elk woord raak is. Zijn taalgebruik is uitermate sober, maar door de manier waarop hij zijn woorden aan elkaar rijgt, roepen die woorden toch een enorm scala aan gevoelens op.

Zo is het ook met de muziek. Sober, spaarzaam, soms een beetje jazzy, vaak wat ‘laid-back’. Geen noot teveel. Elke noot is raak. De fantastische stem van Amy Boone. De mistige trompet van Cory Gray. Dat maakt dat je de muziek, die sommigen wat eenduidig overkomt, steeds weer opnieuw opzet.

In ‘Little Earl’ beramen twee broers een roofoverval. Het loopt uit de hand. Little Earl vindt zichzelf terug achter het stuur van de vluchtauto:

“Sitting on a pillow so he can see the roadNext to him is a twelve pack of beer Three frozen pizzas and two lighters as souvenirs”

Little Earl rijdt doelloos rond. Hij weet niet wat hij moet doen. Zijn broer zit op de achterbank, bloedend te creperen van de pijn vanwege een kogelwond. Hij denkt eraan wat zijn oom wel niet zal zeggen als die erachter komt dat zij zijn auto hebben ‘geleend’:

“Little Earl’s uncle is gonna go through the roof
But he’s working out of town until the end of June
They ain’t supposed to use his car
Or do anything that lets people know he’s gone.”

Alleen al in de bovenstaande alinea wordt een hele wereld geschetst waarvoor sommigen een roman, of in ieder geval een hoofdstuk nodig hebben. Oh ja, Willy Vlautin schrijft ook romans, maar daarover misschien een andere keer.

Het loopt niet goed af:

“Little Earl don’t know what to do
He’s looking for a hospital even though his brother don’t want him to
He’s starting to panic he’s too scared to stop
He’s never driven at night and he keeps getting lost.”

Little Earl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.