Hiphop wordt deze maand 50 jaar en dat vieren we! Met blogs over de invloeden op en van hiphop, over samples en crossovers. Over relatieve nieuwkomers en de old skoolpioniers. Een hele maand vieren wij de inventiviteit en creativiteit van hiphop.

Folk met popinvloeden en een sausje van hip hop dat zou kunnen volstaan als je de muziek van Mat Kearney wil omschrijven. Kearney ziet het levenslicht op 1 december 1978, een sportieve jongen die opgroeit in de stad Eugene in Oregon. Hij pielt wat op de gitaar en speelt,  zoals iedereen die begint met gitaar spelen, liedjes van andere artiesten. Na een tijdje begint hij zelf liedjes te schrijven, eenvoudige maar pakkende nummers. Zingend maar afgewisseld met gesproken woord of een rap.

In 2006 brengt hij het album Nothing Left To Lose uit, tot op de dag van vandaag een heerlijk album, een aanrader zou ik zeggen. De tweede single van het album was het eerste nummer wat ik hoorde van dit album. Undeniable, een nummer wat begint als een traditioneel popliedje maar wat prachtig over gaat in een gedeelte wat onmiskenbaar beïnvloed is door hip hop. Geen vette beats, zware baslijnen nee gewoon een semi-akoestisch nummer wat prachtig is. Stijlen die moeiteloos in elkaar overgaan zonder dat het gekunsteld word. Op het album staat ook een puur akoestische versie van het nummer en daar blijkt wel weer uit hoe sterk het nummer is, het blijft gewoon overeind.

It’s undeniable
How brilliant you are
An unreliable world
You shine like a star
It’s unforgettable now that we’ve come this far
It’s unmistakable that you’re undeniable

Op het album zijn meerdere nummers te vinden die invloeden van hip hop in zich hebben. Zoals al eerder genoemd het is zo’n album wat de tand des tijds heeft weerstaan. Nergens klinkt het gedateerd. Mat Kearney is gezegend met een prachtige stem wat het luisteren naar dit album en nummer tot een feestje maakt. Onmiskenbaar goed zal ik maar zeggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.