Hiphop wordt deze maand 50 jaar en dat vieren we! Met blogs over de invloeden op en van hiphop, over samples en crossovers. Over relatieve nieuwkomers en de old skoolpioniers. Een hele maand vieren wij de inventiviteit en creativiteit van hiphop.

Eén van de (vele) iconische jaren ’90 hiphoptracks is Jump Around van House of Pain. Het Amerikaanse trio uit Los Angeles, dwepend met hun Ierse roots, had met deze klassieker met het duidelijke rockgevoel een bijzonder plaatsje in mijn – in die tijd – grungehart. Vanaf het piepige geluid in het intro (in de videoclip verbeeld met doedelzakken) ben je als luisteraar alert. Meteen daarna klinkt over de pompende bass en drum het geluid van een man of vrouw die hard wordt geknepen. Keer op keer. Een geluid dat door de hele track terugkomt, 66 keer naar verluidt. Een gil, een schreeuw. Waar komt dat vandaan? Ik dacht destijds dat het was afgeleid van de openingsgil in Gett Off van Prince, maar dat bleek niet het geval. Hele discussiegroepen zijn gewijd aan de zoektocht naar deze opvallende gil in één van de dansvloerstampers van de jaren ’90.

Rapper Everlast (check ook zijn geweldige Whitey Ford Sings the Blues) heeft uiteindelijk duidelijkheid gegeven. De sample kwam van Ain’t Saying Nothing van Divine Styler, die de sample weer had gevonden in Shoot your Shot van Jr. Walker & The All Stars uit 1965. Shoot your Shot begint met een gil, die weliswaar een andere toonhoogte lijkt te hebben dan in Jump Around is te horen, maar waar House of Pain onmiskenbaar leentjebuur heeft gespeeld.

Jr. Walker (geboren als Autrey DeWalt Mixon) was (voornamelijk) een tenorsaxofonist. Na vele omzwervingen en een heel aantal samenwerkingsverbanden, kreeg hij door het combo Jr. Walker & The All Stars enige bekendheid. Zoveel, dat Berry Gordy hem persoonlijk voor Motown tekende. De muziek van Jr. Walker & The All Stars is te omschrijven als Motownsoul, schatplichtig aan bijvoorbeeld Sam & Dave en de oude Marvin Gaye, van wiens How Sweet it is to be loved by you Jr. Walker een net wat pittiger, zwingender versie dan het origineel heeft opgenomen. Soul met altijd die uit duizenden te herkennen tenorsax die schuurt en swingt.

Motownsoul, muziek waar je ieder moment van de dag blij van wordt. Muziek die een gelukzalig gevoel kan opbrengen. Waar ook nog zoveel in te ontdekken valt, pas dankzij de adrenalinebom van House of Pain ben ik immers in contact gekomen met de prachtige, blijmakende en troostende muziek van Jr. Walker & The All Stars.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.