Hiphop is 50 jaar oud, maar de muziek die vandaag de dag onder deze term uitkomt klinkt frisser en vernieuwender dan ooit. De grenzen worden telkens weer opgezocht en moeiteloos verlegd. De mogelijkheden lijken eindeloos en dat biedt goede hoop! Laten we inderdaad hopen dat hiphop op deze manier oud mag worden.

Hiphop blijft zich ontwikkelen, en Shakuar is een groep die hier een fantastisch voorbeeld van is. Het nummer van dit blog staat op het in 2021 uitgekomen album Live at Gwana Festival, waar het is opgenomen met een live orkest uit Den Haag. Hiphop met een live orkest! Grandmaster Flash zou de ballen uit z’n broek hebben gelachen bij het idee.

Tekstueel is het ook een interessante groep. Frontvrouw Shishani (met een Namibische, Belgische en Nederlandse achtergrond) is een waanzinnige zangeres en schrijft volgens haar site de nummers voor Shakuar. Deze nummers zijn sterk spiritueel in karakter, wat – schijnbaar… ik versta het niet, en online is er (schandalig genoeg) bar weinig over te vinden – in de teksten terugkomt. De teksten zelf worden ook niet op klassieke wijze gerapt, maar juist heel melodisch aangepakt.

Wat is dan nog de link met hiphop?

Die beat. Die genadeloze beat met dat baslijntje waar je de vingers tot aan de knokkels bij aflikt. Luister eens goed naar dit nummer en naar het hele album. Want dat verdient het! Dit nummer heeft op het moment van schrijven slechts 1074 streams op Spotify en slechts 112 (!) op YouTube. Als dat niet ondergewaardeerd is, dan kunnen we deze hele site als een farce bestempelen en vervolgens opdoeken. Beginnen we een Nick Cave fanclub.

Nog beter: ga Shakuar live zien! Ik zag ze verleden week op Theaterfestival Boulevard in Den Bosch en dat was magisch goed. Een fris, jong, en overweldigend bewijs dat hiphop net uit de kinderschoenen is gekropen en zich aan eenieder kan verbinden die het aandurft. Shakuar durft het aan. Luister snel naar het overrompelende resultaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.