Hiphop wordt deze maand 50 jaar en dat vieren we! Met blogs over de invloeden op en van hiphop, over samples en crossovers. Over relatieve nieuwkomers en de old skoolpioniers. Een hele maand vieren wij de inventiviteit en creativiteit van hiphop.

Een hele hiphopplaat vind ik een beetje vermoeiend, zeg ik eerlijk. Ook klassiekers als 3 Feet High & Rising en Ill Communication heb ik nooit achter elkaar en in zijn geheel beluisterd. Afzonderlijke hiphopliedjes, daarentegen, gaan er bij mij in als zoete koek. En één van de voor mij meest frisse en lekkere hiphoptracks bracht mij bij een live-concert in 013, Tilburg, in 2004.

Aanstichter was Return of the Tres van The Delinquent Habits. De Californische rapformatie mengt raps met Mexicaanse invloeden. Vanaf 1996 timmerde dit combo al aan de weg, met vooral onder de Latino’s in de VS met groot succes. In 2000 beleefde The Delinquent Habits hun wereldwijde doorbraak met Return of the Tres. De vinger er achter krijgen lukt nooit, maar ik heb altijd het gevoel gehad dat de doorbraak in de jaren ’90 van filmmakers Tarantino en vooral Rodriquez daaraan heeft bijgedragen. Het trompetintro van Return of the Tres had ook zomaar kunnen zitten in één van hun films, zoals Desperado of From Dusk Till Dawn. Het broeierige, het warme, ook een beetje het opgefokte zou als een handschoen passen. Het trompetintro komt trouwens uit El Choclo van Mexicali Brass. The Delinquent Habits hebben aan dat trompetje niet zoveel hoeven te doen, het loopt melodisch volledig mee met Return of the Tres.

Van dat liveoptreden in 013 kan ik me niet eens zoveel herinneren. Het enige dat ik me kan herinneren is dat langs de rand van het podium tien- en tientallen glaasjes tequilla stonden, bestemd voor het publiek. Hele drommen vooral jongens stonden te dringen om ook een glaasje te pakken. In mijn herinnering was het niet gelukt om een glaasje te bemachtigen, mijn concertmaat met wie ik daar was, was er van overtuigd dat dat wel gelukt was. Dat ik me van het concert verder niets kan herinneren, zou een aanwijzing kunnen zijn.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.