Ondergewaardeerde Liedjes gaat deze zomer op wereldreis. 31 dagen, 31 verschillende landen, 31 geweldige liedjes. Dompel je de hele maand juli onder in prachtmuziek uit de hele wereld.

In 1872 reisde Phileas Fogg de wereld rond in 80 dagen. Een toen onvoorstelbare opgave, maar schrijver Jules Verne liet het zijn romanfiguur ondanks de nodige tegenslag waarmaken. Hij won er een weddenschap mee en, omgerekend naar onze tijd, £2,4 miljoen. Vanuit London zakte Fogg via Parijs af waardoor hij Noord-Europa niet aandeed. In de slechts 31 dagen die ons is gegund pikken we het gewoon mee. Beter: we kunnen het met goed fatsoen niet links laten liggen, want wat komt er toch veel moois uit Scandinavië.

Ik ga geen namen noemen. De kenners weten waar ik het over heb. Wel voeg ik iets toe aan die prachtlijst: Anne Lise Frøkedal, kortweg Frøkedal. Ik heb haar onlangs leren kennen dankzij Pinguin Radio. Hun zondagochtend is het ideale luisterrijke behang voor dat moment; relaxte muziek als achtergrond bij krant en koffie. Tijdens de fijne twee uur van Rick Hovens (Tender) werd ik door prachtige klanken als het ware op m’n schouder getikt. Ik werd naar een nog onbekende en unieke plek op het tonale behang geleid, liet vanzelf de krant de krant en de koffie werd koud, maar het geluksgevoel dat ik ervoor terugkreeg – onbetaalbaar.

Rick kondigde de muziek gelukkig netjes af. Het bleek dat ik voor het eerst van mijn leven had geluisterd naar Frøkedal. Ik heb haar meteen opgezocht, want wat een hemelse pracht ondanks de eenvoud en de bescheiden instrumentatie. Een akoestische gitaar, een draailier en een piano. Daaroverheen haar stem, helder als een Noors bergbeekje. The Man Who Isn’t Here deed direct m’n adem stokken en m’n traanbuizen gingen in stand-by-stand, klaar om de sluizen open te zetten, zó godvergeten mooi.

Ging het bij Fogg & Verne om de snelheid van de rondreis, bij Ondergewaardeerde Liedjes gaat het deze maand om de ontdekking. Het exploreren van onbekend muzikaal terrein. Elke dag een ander land, elke dag een verrassend lokaal cadeautje dat vanaf ’s middags vijf uur op je ligt te wachten. Vandaag melancholieke Noorse folkrock van Frøkedal. Singer-songwriter Anne Lise maakte voorheen deel uit van de bands Dharma, Harry’s Gym en I Was A King. Vanaf 2015 koos zij haar eigen introspectieve weg en heeft zij inmiddels drie albums afgeleverd.

Die betoverende man die er niet is komt van haar debuut Hold On Dreamer. Door genoemde context projecteer je Phileas Fogg misschien op die man; hij was immers niet in Noorwegen. Maar hij had alleen maar haast. Haast om de wereld rond te reizen en zijn poen te pakken, terwijl het lied juist pleit voor onthaasting. Pak daarom je cadeautje uit Noorwegen kalm en voorzichtig uit en koester het als een kostbaar kleinood. Zet het aan en kom tot volledige rust met Frøkedal. Toch, kijk uit. Straks draai je het 31 keer – op één dag; zo mooi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.