Ondergewaardeerde Liedjes gaat deze zomer op wereldreis. 31 dagen, 31 verschillende landen, 31 geweldige liedjes. Dompel je de hele maand juli onder in prachtmuziek uit de hele wereld.

Vijftien jaar geleden had ik een vriendin die dol was op Haus am See, ook in Nederland een hit voor de Duitse zanger Peter Fox. Ik vond er niet veel aan, maar ze stond erop de cd te kopen waar het nummer op stond. Dat bleek een gouden greep, want de rest van Stadtaffe (2008) is geniaal. Geen zoete ballads, maar dansbare, intelligente hiphop met internationale potentie. In Nederland haalde Fox er Pinkpop en Lowlands mee. Toch is hij hier bij lange na niet zo populair als in zijn thuisland. Ten onrechte.

Peter Fox werd in 1971 geboren als Pierre Baigorry, maar is vooral bekend onder pseudoniemen. Behalve als sluw rappende vos zingt hij onder de naam Enuff in de dancehall-/reggaeband Seeed. Die achtergrond klinkt ook door op zijn albumdebuut Stadtaffe, dat wordt gedomineerd door percussie. Ook strijkers spelen een hoofdrol. Allebei met dank aan de grote bijdrage van Das Deutsche Filmorchester Babelsberg.

Het nummer dat er het meest uit knalt is openingstrack en tweede single Alles Neu. Daarin laat Fox horen dat hij zijn klassiekers kent, want de riff van het nummer is onmiskenbaar geleend uit de zevende symfonie van de Russische componist Dmitri Schostakovich. Wat volgt is een creatieve rap vol braggin’, boastin’ maar ook veel humor.

Ich verbrenn’ mein Studio, schnupfe die Asche wie Koks
Ich erschlag’ mein’n Goldfisch, vergrab’ ihn im Hof
Ich jag’ meine Bude hoch, alles was ich hab’, lass’ ich los
Mein altes Leben schmeckt wie ‘n labbriger Toast
Brat’ mir ‘n Prachtsteak, Peter kocht jetzt feinstes Fleisch
Ich bin das Update: Peter Fox 1.1

Fox weet hoe hij een feestje moet bouwen, getuige dit soort optredens in overvolle Duitse zalen. Zijn opzwepende debuut gaat over Berlijn, dat hij in de eveneens prachtige track Schwarz zu Blau omschrijft als so schön schrecklich. Hij wil zich ontworstelen aan de zelfkant van zijn woonplaats door het stof af te schudden dat over de wereld is neergedaald. Dat horen en zien we letterlijk gebeuren in de videoclip van Alles Neu, waarin de zanger ontwaakt in een totaal verstofte kamer vol slapende apen.

Gek genoeg blies Fox vlak na Stadtaffe zijn solocarrière alweer af, om zich weer helemaal te kunnen storten op zijn band Seeed. Gelukkig is er dit jaar na bijna anderhalf decennium goed nieuws: de Duitser heeft zowaar een tweede album uitgebracht. Het heet Love Songs, maar bevat ook een mopje lekkere Duitse hiphop. Want dat kan hij als geen ander.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.