Ondergewaardeerde Liedjes gaat deze zomer op wereldreis. 31 dagen, 31 verschillende landen, 31 geweldige liedjes. Dompel je de hele maand juli onder in prachtmuziek uit de hele wereld.

Het is mijn eerste singletje.

Het was de zomer van 1991 en de Top 40 werd door mij religieus uitgespeld. Elke woensdagmiddag ging ik met m’n ouders boodschappen doen en haalde bij de platenzaak naast de supermarkt het top-40-blaadje. Daarna keek ik in de uitverkoopbak. Nieuwe cd-singles waren te duur voor een 10-jarige, maar eenmaal uit de hitlijsten verdwenen waren ze wel betaalbaar.

Het werd Burbujas De Amor, misschien niet de meest coole keuze. Ik had ook kunnen liegen dat Saltwater van Julian Lennon (toch de zoon van een Beatle) eerder was. Want toen ik het singletje van Juan Luis Guerra wilde kopen (prijs: 3 gulden 95), was het er niet. In plaats daarvan kocht ik Saltwater, om thuis van m’n ouders de single van Guerra cadeau te krijgen. Ze wisten dat ik gek op dat liedje was.

Het is veelzeggend dat ze wisten hoeveel ik van dat liedje hield. Ik zong het altijd mee. Nouja, fonetisch dan.

Quisiera ser un pez
Para tocar mi nariz en tu pecera

Als je tien jaar oud bent is elke taal die niet Nederlands is even vreemd. Ik had geen idee dat de titel ‘bubbeltjes van liefde’ betekent, en dat de tekst gaat over een man die een vis wil worden en in de vissenkom van z’n grote liefde wil rondzwemmen. Op de hoes staan twee vissen; hoe onschuldig. Als ik Wikipedia moet geloven, is het gebaseerd op een gedicht van Pablo Neruda.

Als ik ouder was geweest, had ik de hints in de zwaar romantische videoclip wel begrepen. Daarin staat Guerra midden in de regen het liedje te zingen, terwijl een knappe jongedame sensueel danst. Burbujas De Amor groeide uit tot de zomerhit van 1991. En dus mijn eerste single. Al werd het vrolijke b-kantje A Pedir Su Mano, net als de rest van de muziek van Guerra geworteld in de merengue en bachata van de Dominicaanse Republiek, favoriet.

Later kopieerde ik het bijhorende album Bachata Rosa op cassettebandje. Guerra ben ik altijd blijven volgen, maar van de zijlijn. Mijn heupen zijn zo stijf als je van een witte Nederlandse man mag verwachten, dus met die dansbare Caribische muziek kon ik, hoe aanstekelijk het ook klonk, niks.

Maar terugkijkend vind ik het toch best cool; Burbujas De Amor als eerste single.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.