Bij Ondergewaardeerde Liedjes besteden we graag aandacht aan nieuwe muziek. De rubriek ‘Nieuwe Muziek’ is de plek voor een goed gesprek met artiesten over nieuwe liedjes, én de plek waar we een podium willen bieden aan echt kakelvers talent.

Suffocate In Silence, de eerste single van FEMME FUGAZI, staat als een huis. Het is fel, hard, en meedogenloos: precies de muziek waardoor je als vanzelf de moshpit in wordt gezogen. De muziek is niet alleen hard, de band klinkt heel erg bevlogen en zeer kundig. Live wordt er danig indruk gemaakt, en uit vele aanmeldingen is de band direct geselecteerd voor de Popronde-editie van dit jaar. En daar bleef het niet bij. Recent werd ook nog eens de Roos van Nijmegen gewonnen, dé competitie voor lokaal talent in Nijmegen. En dat terwijl de band in deze samenstelling nog maar een jaar bij elkaar is. Wat is het verhaal van FEMME FUGAZI? En wat voor mooie dingen mogen we nog gaan verwachten van deze garagepunkband? We vroegen het de femme van FEMME FUGAZI: zangeres Chris de Meza.

“Ik had op dat moment de muziek al een beetje opgegeven” 

Lekker aan de bak

FEMME FUGAZI bestaat in de huidige samenstelling (Chris de Meza, zang; Floris van de Ree, gitarist; Bram Boeve, drums; Wouter Loeve, bas) een jaar, maar daarvoor was er al een incarnatie onder een andere naam en met een andere zanger. De band heette toen Cher Ami. 

Chris de Meza: “Twee van de bandleden werkten in een café. Ze zaten daar een keertje op een avond met elkaar, een beetje down, omdat hun zanger ermee was gestopt. Ik was er met mijn beste vriendin die avond, en die kende ze al. Voor de grap vroegen ze haar of ze nog iemand kende die kon zingen. Zij zei: ‘Oh ja, Chris hier kan wel zingen!’ Ik dacht ‘oh nee’, maar had toch ‘ja, dat is goed’ gezegd. Ik had op dat moment de muziek al een beetje opgegeven. Maar ik was er uiteindelijk best wel verbaasd over wat de band allemaal al kon.” “Vervolgens gingen we gewoon lekker aan de bak.”  

De band kent een sterke basis. Als er iets moet gebeuren in de repetitieruimte dan gaat het meteen ook heel erg goed. De mannen weten van elkaar wat ze kunnen verwachten. Chris zelf heeft muziek gestudeerd en is afgestudeerd op jazz: “Ik wil niet per se zeggen dat het supervoordelig is dat ik een muziekopleiding heb gedaan, maar ik kan zeker ook wel het nodige geven aan de band. Dat maakt de samenwerking heel erg prettig.” 

In vergelijking met jazz is zingen in een punkband uiteraard meer intens en rudimentair. “Mooie liedjes kan ik wel thuis zingen. Ik hou van spelen en wil ook echt een boodschap overbrengen, wat dat betreft heb ik best wel veel te vertellen. Het is cool dat ik dat kan doen met deze band. Dat vind ik belangrijker dan proberen de noten te halen.” 

“We kregen ineens allemaal aanvragen voor optredens”

Intens

Het nummer Suffocate In Silence is tijdens een intense periode geschreven. “We kregen ineens allemaal aanvragen voor optredens. Maar dan moesten we wel drie kwartier kunnen spelen per keer. We zeiden overal ‘ja’ op, maar we hadden nog niet genoeg materiaal, en dus moesten we heel veel schrijven, en dan zien wat aansloeg.” “Onze debuutsingle en de opvolger die op 9 juli uitkomt – Paula – zijn in dezelfde periode geschreven: in best wel een moeilijke periode voor mij waarin ik vervelende dingen heb meegemaakt.” “Ik zat in een coachtraject om van mijn angst af te komen. Ik had een collega die niet met zijn poten van me af kon blijven. En ik durfde daar niet echt iets over te zeggen. Dat was intens.” “Ook in die periode is een docent van me overleden aan kanker, ineens binnen vijf weken. Dat heb ik ook heel heftig gevonden. Daar gaat onze volgende single dus over.”

Popronde en vette voorprogramma’s

In de afgelopen periode heeft FEMME FUGAZI onder andere in het voorprogramma gestaan van Claw Boys Claw en Model/Actriz. “Je begint te merken dat je verschillende doelgroepen hebt. Bij Claw Boys Claw had je mensen die al in de jaren 80 naar dit soort muziek luisterden, en dan hoor je na de show dat ze ons supervet vonden. Dat zijn dan niet de mensen die direct in de moshpit staan te springen, dat is weer een andere doelgroep: jongere studenten. Ook heel erg leuk!” “Ik vind het mooi om te zien dat onze muziek voor iedereen is, en dat had ik niet verwacht.”

Er komt nog trouwens een mooie gig aan: “In het voorprogramma van Wolfmother! Op 20 juli in Metropool, en helemaal uitverkocht!” “Dat is vet spannend. Wolfmother was mijn favoriete band toen ik jonger was.”

FEMME FUGAZI is geselecteerd voor de aankomende Popronde, het grootste reizende muziekfestival van Nederland. “Echt bizar! Ik had niet verwacht dat we dat mochten doen.” “Ik ben echt benieuwd hoe het is om met de band zo’n stap te maken. Het wordt de kennismaking met het tour-leven, en sowieso gaat het stressvol worden, maar vooral heel leerzaam en heel erg gaaf. Dat is wat ik ervan verwacht. Het is ook een mooie gelegenheid om aan het team te werken om nog sterker te worden: iemand die wellicht ons kan helpen met licht en geluid, een boeker misschien. Wellicht hebben we ook een keer een manager nodig als het echt hard gaat. Dat zijn inmiddels dingen om over na te denken.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.